Tavaly óta lehet a gyerek Ajszel vagy Vedát, de nem lehet Bogár vagy Kolbász

2023. január 19. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

625 keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, amiből összesen 47 férfi és 73 női nevet javasoltak bejegyzésre – közölte a 24.hu megkeresésére az intézmény.

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs a lapnak elmondta: továbbra is jellemző, hogy a lányoknak különlegesebb nevet választanak a szülők, mint a fiúknak, és az a trend is megfigyelhető, hogy a szülők minél egyedibb nevet keresnek a gyereküknek, miközben a hagyományos nevek lassan háttérbe szorulnak.

Lányoknál az Éva, Julianna, Ilona, Andrea neveket egyre kevesebbszer adják gyereküknek a szülők, a fiúknál viszont továbbra is az 50 leggyakoribb név között voltak a 2020-as statisztikában a László, András, Gábor, Péter, Zoltán, István és János nevek.

2022 egyik divatja a kettős keresztnevek megalkotása és kérelmezése volt. A kettős női név főleg német nyelvterületen egyre gyakoribb, és Magyarországon is számos alakja létezik már.

Tavaly az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza kettős neveket is engedélyezték, több egészen furcsa összetételt viszont elutasítottak. Ilyen volt a Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix.

Újdonság az intézet munkatársa szerint, hogy több szülő különböző mitológiai alakok neveit kérelmezte. Ilyen volt a Heimdall, a Belona, és előfordult az is, hogy a japán mangák szereplőinek nevét szerették volna a gyerekeiknek adni a szülők (például Deter, Napapa vagy Reira).

A legkirívóbb névkérelmek a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza voltak.

A 24.hu arra is rákérdezett, a török sorozatok népszerűsége miatt megnőtt-e török nevek bejegyzésére beadott igénylések száma. A jelek szerint megnőtt, csak a jóváhagyott nevek között ugyanis olyanok fordulnak elő, mint az Ajszel és a Szeniz női, valamint a Kadir, az Onur és a Vedát férfinevek.

A kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű, a jóváhagyott nevek között magyar eredetű összesen három volt: a Veka női, illetve a Maglód és Vezekény férfinevek.

A szakember egy érdekes esetet is említett: egy kislánynak a Lenina nevet kérték a szülei. A névadó nem Lenin volt, hanem a Leni és a Nina név összevonásából alkották meg a nevet.

„Az is gyakori, hogy egy nevet többen is szeretnének anyakönyveztetni egy éven belül. A visszatérő slágerek a férfinevek között a Noah, a Deniel, a női nevek között a Maya (ezzel a helyesírással). Többször kérték már a Pablo nevet, illetve a Vilmos és a Mátyás mindenféle idegen helyesírású alakját: Villiam, William, Vilián, Matthias” – írja a 24.hu az intézmény tájékoztatása alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!