A tankerület decembertől elzárná a meleg vizet a siófoki iskolák konyháiban

2022. november 10. – 14:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Tisztelt Polgármester Úr! Ezúton kívánjuk tájékoztatni, hogy a jelen gazdasági helyzetre való tekintettel 2022. december 1. napjától nem tudjuk biztosítani melegvíz-ellátását a siófoki köznevelési intézményekben a konyhák részére. Továbbiakban az önkormányzat feladata a melegvíz-ellátás biztosítása. Kérjük a fentiek szíves tudomásul vételét!”

– ezt a levelet kapta Lengyel Róbert, Siófok polgármestere a Siófoki Tankerületi Központtól.

Megkerestük a Siófoki Tankerületi Központot, többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy miért zárják el a meleg vizet, hány iskolát érint a döntés, milyen más megoldásokat kerestek ezen kívül. A tankerület késő délután válaszolt a kérdéseinkre, azt írták:

„A Siófoki Önkormányzat által működtetett szolgáltató a távhő árát minden egyeztetés nélkül tizenháromszorosára emelte, ezért a Siófoki Tankerületi Központ 2022. november 8-án tájékoztatta az érintett települések polgármestereit, hogy a távhővel, illetve gázkazánokkal biztosított melegvíz-ellátást december 1-jei hatállyal leállítja.”

A tankerület fenntartásában lévő intézményekben a meleg vizet decembertől villanybojlerrel biztosítják, a mosdókban kézfertőtlenítőket is elhelyeztek.

A polgármester korábban azt hiányolta, hogy a tankerület nem kereste meg őket a problémával, pedig akkor szerinte előrébb lennének. A tankerület válaszában azt írta: az egyeztetéseket az önkormányzatokkal és a közétkeztetést szolgáltató cégekkel a tankerület megkezdte.

Az ügyben felmerül a felelősség kérdése is, tehát kinek a dolga biztosítani a meleg vizet az iskola konyháiban. A polgármester Facebook-oldalán azt írja, a munkatársai véleményét kikérve majd ő eldönti, hogy vannak-e ilyen kötelezettségei. Ha vannak, ezeket teljesíteni fogja, „megoldást találunk a problémára”. A Tankerületi Központ szerint nagyon is vannak ilyen kötelezettségei, és jelezték is a Siófoki Önkormányzat felé, hogy

„a gyermekétkeztetés működtetése, így a konyhák fűtése és ott a melegvíz szolgáltatásának biztosítása nem tankerületi, hanem önkormányzati feladat, melyhez eddig a tankerületi központ hozzájárult melegvíz biztosításával, a jövőben azonban ezt nem vállalja át”.

A polgármester szerint nem biztos, hogy csak a konyhákban zárnák el a meleg vizet

A polgármester szerint a köznevelési intézményekben a meleg víz elzárása nem csak a konyhákat fogja érinteni, mert az iskolák melegvíz-ellátása egy közös rendszerről működik. Tehát megfordítva:

„Ha pl. a sulikban a meleg vizet spórolási céllal elzárnák a gyerekek, pedagógusok elől, akkor – az egy rendszer okán – a konyhában sem lenne mosogatóvíz.”

Facebook-oldalán egy másik levélből is idéz, amit a tankerületi központ a távhőszolgáltató cégüknek, azaz a Termofoknak küldött. Szerinte ez a levél alátámasztja az ő álláspontját, vagyis az önkormányzatnak nem csak a konyhák melegvíz-ellátásról kell majd gondoskodnia.

„A Siófoki Tankerületi központ nevében kérnénk, hogy a használati melegvíz előállítását 2022. 12.01-től leállítani szíveskedjék minden intézményünkben, ahol kapcsolatban állunk.”

Nem újdonság, hogy az oktatási intézmények is próbálnak alternatív megoldásokat találni a rezsiárak növekedése miatt. Van, ahol az őszi szünetig bevezették a szombati tanítást, hogy a téli időszakban kevesebbet kelljen iskolába járni. Egy egyházi iskola pedig a tanév elején felmérte, hogy a szülők tudnának-e százezer forintot adni az intézmény rezsiköltségeire. Több egyetem pedig bejelentette, nem lesz meleg víz az intézményeikben.

A kormány július közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet, augusztustól a rezsicsökkentés az átlag felett fogyasztókra nem vonatkozik már. Mivel az átlagfogyasztás felett a gázért a hétszeresét, az áramért a dupláját kell fizetni, így nem mindegy, hogy kit terhel a többletköltség, és az sem, mennyi pluszpénzt kell fizetnie. Az iskolák jellemzően nagy méretű közintézmények, ahol a fűtésszámla, áramfogyasztás nyilvánvalóan az átlagfogyasztás felett van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!