Jövőre átlagosan hárommillió forintos jutalomra számíthatnak a médiahatóság dolgozói

2022. október 28. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság jövőre több mint 13 milliárd forintot fizethet ki személyi juttatásként, és ebből körülbelül kétmilliárd jutalomra mehet. Az ott dolgozók átlagosan hárommillió forintos jutalomra számíthatnak, írta cikkében a 24.hu.

Ezek a sarokszámok az NMHH jövő évi költségvetési javaslatában szerepelnek, ahogy az is, hogy minden dolgozó évente háromhavi bérének megfelelő jutalomban részesülhet. Ezeket teljesítményértékelés után kaphatják meg a köztisztviselők.

A 24.hu megvizsgálta a korábbi évek gyakorlatát, amelyből az derült ki, hogy szinte a teljes jutalomkeretet kimerítették. Az NMHH költségvetési megtakarításai abból is eredtek, hogy az előirányzottnál kisebb létszámmal működtek, így kevesebbet költöttek bérekre is.

2023-ra 750 munkatárssal számolnak, ami 40 fős bővülés az ideihez képest. Összesen 13 milliárd 220 millió forintot terveznek személyi juttatásként kifizetni, ebből 9 milliárd 413 millió forintot tesznek ki a bérek, illetmények. A bruttó átlagfizetés meghaladja majd az egymillió forintot, így egy munkatárs, ha jól dolgozik, hárommillió forint körüli jutalomra számíthat jövőre átlagosan.

A lap megkérdezte az NMHH-t, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem érzik-e túlzásnak a jutalom mértékét. A médiahatóság válaszában azt írta, hogy „a jutalmazás célja a hatóság működése szempontjából az, hogy az általa felügyelt, mintegy 5 ezer milliárdos versenypiacon szokásos és a hatóságnál rendelkezésre álló bérezési lehetőségek közötti jelentős különbséget csökkentse. A versenyképes jutalmazás nélkülözhetetlen a speciális szakértelemmel rendelkező szakembergárdánk motiválásához, megtartásához és így a közfeladatok magas szakmai színvonalú ellátásához. Fontos kiemelni, hogy az NMHH működésének (köztük a jutalmaknak is) a költségeit nem a központi költségvetésből, hanem a felügyelt piacokról származó bevételekből fedezi.”

A hatóság azt is közölte, hogy az előző három évben a munkavállalóik mekkora aránya nem részesült a teljes jutalomban. 2019-ben a 73,4, 2020-ban 49,2 százalékuk, míg tavaly a háromnegyedük nem kapta meg a teljes összeget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!