A gender- és LMBTQI-ellenes mozgósítás látványosan felerősödött Magyarországon

2022. július 22. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A gender- és LMBTQI-ellenes mozgósítás látványosan felerősödött Magyarországon az elmúlt években, aminek főként politikai okai vannak, írja most megjelent kutatásának összefoglalójában a Political Capital.

A mobilizáció nagyrészt központilag vezérelt, főszereplője a kormány(párt), amely ideológiájának egyik központi elemévé és a hatalom megtartásának egyik fő eszközévé tette a kérdést – olvasható a közleményben.

A kormány által irányított médiumok, „álcivil szervezetek és think tankek segítségével aktívan irányítja a témát, kijelöli a mozgósítás irányát, forrásokat biztosít, szervezeteket hoz létre és támogat, és közvetlenül vagy közvetve erősen hat a többi szereplőre” – írják.

A Political Capital szerint ezek mellett fontos szerepet játszanak „a szövetséges család-, ifjúsági és abortuszellenes szervezetek, szélsőjobboldali szereplők, valamint kisebb részben a vallási szervezetek. A szereplők közül a kormány, a kormányzat által szervezett álcivil szervezetek és think tankek, illetve egyes független szereplők erősen beágyazottak a nemzetközi gender- és LMBTQI-ellenes hálózatba. Ez különösen fontos a kormány számára mind a látszólagos nemzetközi legitimáció megteremtése, mind a külföldi szövetségépítés és befolyásszerzés (ld. szélsőjobb pártokkal közös EP-frakcióra irányuló erőfeszítések) szempontjából.”

A kutatás fontosabb megállapításai közül néhány:

  • A magyarországi gender- és LMBTQ-ellenes mozgósítás nagyjából 2008-ban kezdődött, és két szakaszra osztható. Az első szakasz (2008–2017) jórészt a „spontán”, alulról szerveződő mozgósítás időszaka, amelynek főszereplői egyes értelmiségiek, újságírók, a katolikus egyházhoz kötődő platformok, „férfijogi” blogok és szélsőjobboldali szereplők. A téma ekkor csak ritkán, eseti jelleggel került be a nyilvánosság fősodrába. A második szakaszt (2017-től) ezzel szemben a Fidesz kormány teljes „területfoglalása”, a tudatosság, szervezettség, felülről irányítottság és a politikai haszonszerzés jellemzi.
  • A kormány és az által szervezett NGO-k és think tankek kifejezetten szoros viszonyban vannak amerikai konzervatív szereplőkkel, akik számára Magyarország és Orbán Viktor fontos hivatkozási ponttá vált. Ezekkel a szereplőkkel elsősorban az MCC és az Alapjogokért Központ állnak szorosabb kapcsolatban. Az MCC gyakran radikális konzervatív értelmiségieket (egyetemi oktatókat, írókat, újságírókat, médiaszemélyiségeket) hív meg rendezvényeire és nagyvonalú vendégoktatói ösztöndíjprogramjába. Az Alapjogokért Központ pedig a Republikánus Párttal áll szoros kapcsolatban.
  • Szembetűnő a hasonlóság a magyar és az orosz rezsim gender- és LMBTQI-ellenes álláspontja között mind a narratívákat, mind a jogalkotást tekintve. A magyar kormány a 2010-es évektől egyre aktívabb kapcsolatot alakított ki az orosz gender- és LMBTQI-ellenes mobilizáció kormányzati és vallási szereplőivel. A magyar kormány és az Orosz Ortodox Egyház közötti kapcsolatok még mindig aktívak. Az orosz média elismerően ábrázolja Orbán Viktort, támogatóan nyilatkozik a magyarországi LMBTQI-ellenes intézkedésekről, az EU-val való konfliktusokat pedig az EU gyengeségének és megosztottságának jeleként mutatja be.
  • A gender- és LMBTQ-ellenes mozgósításban Magyarország egyik legközelebbi szövetségese Lengyelország. A két országban nagyon hasonlóan zajlik a mobilizáció, bár míg a lengyelországi mozgósításban nagyobb szerepet játszik az ideológia, a katolikus egyház erős társadalmi befolyása és lakosság vallásossága, a magyarországi mobilizáció inkább pragmatikusnak és cinikusnak tekinthető. Konkrét együttműködés elsősorban az Alapjogokért Központ és a lengyel konzervatív Ordo Iuris partnerségi megállapodásában jelenik meg.
  • Aktívak a kapcsolatok a német és magyar gender- és LMBTQI-ellenes szereplők között is. Magyar oldalról a Terror Háza és a XXI. Század Intézet játssza a főszerepet, amely szoros viszonyt épített ki az Alternative für Deutschland (AfD) párthoz közel álló szélsőjobboldali, radikális jobboldali szereplőkkel és háttérintézményekkel.

A kutatás néhány oldalas összefoglalóját itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!