Bekeményít a főváros: ebben a formában nem akarnak gellérthegyi siklót, és az V. kerület ingatlaneladásait is bíróság elég viszik

2022. február 18. – 08:50

Bekeményít a főváros: ebben a formában nem akarnak gellérthegyi siklót, és az V. kerület ingatlaneladásait is bíróság elég viszik
Forrás: KÖZTI Zrt.

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Önkormányzat nem járul hozzá, hogy magánberuházásban valósuljon meg a gellérthegyi sikló kivitelezése, ezért eláll a szerződéstől – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen az InfoRádió szerint.

A főváros szerint nem teljesültek a finanszírozási feltételek. „Egy 2009-es megállapodásról van szó. Az eredeti engedélyek lejáratából eredendően érdekmúlás következett be, megváltozott az eredeti műszaki tartalom és a jogszabályi környezet is” – mondta Kiss Ambrus.

Továbbra is szeretnék a gellérthegyi siklót, de közberuházás keretében. Van egy érvényes kormányhatározat, amely kimondja, hogy a sikló közberuházásként valósul meg, ezzel szemben a magánberuházói oldal láthatólag „nyomja ezt a történetet”, hiába nem ért ezzel egyet a főváros, tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő héten dönthet a sikló sorsáról.

A beruházás csütörtökön kapta meg a közúthatósági engedélyt. Az újabb hatósági döntés alig egy hónappal azután született meg, hogy a fővárosi kormányhivatal új építési engedélyt adott ki a sikló megvalósítására, a korábbi építési engedély mellett.

A projektről szóló cikkünket itt olvashatja, a konfliktus előzményeit és okait itt foglaltuk össze>>>

Ugyanezen a háttérbeszélgetésen a Népszava szerint elhangzott az is, hogy a fővárosi önkormányzat beperli az V. kerületet az áron alul értékesített ingatlanok miatt. Belváros-Lipótváros önkormányzata szerint a főváros kicsúszott a határidőből, így nem élhet elővásárlási jogával. A fővárosnak így nem maradt más lehetősége, minthogy pert indít az V. kerület, illetve az érintett vevők ellen, amelyben az adásvételi szerződések hatálytalanságának kimondását kérik a bíróságtól – mondta Kiss Ambrus.

Az ellenzéki frakció által kifogásolt, már tavaly és idén év elején is követett gyakorlat nyilvánosnak, illetve nemzetközinek nevezett, ám a gyakorlatban csak kevesek által megismerhető és elérhető pályázati eljárást már több olyan értékes – szintén több milliárd forint összértékű – belvárosi ingatlan esetében alkalmazták, amelyek az önkormányzat szerint évek óta csak kiadást jelentenek a helyi állampolgároknak, mert üresen állnak. Az eljárásmódot nemcsak a helyi ellenzék, de még Sára Botond fővárosi kormányhivatali vezető is vitatta.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom