Heti 2 óra 50 perc korcsolyaidő jut az embereknek a mátyásföldi jégcsarnokban, amely lakossági igényre hivatkozva épült meg

2022. január 19. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly december óta üzemel a XVI. kerületben a Mátyásföldi Jégcsarnok, aminek építését többek között az tette lehetővé, hogy az önkormányzat részletfizetési kedvezménnyel támogatta a szükséges telek megvásárlását. Az ingatlan értékesítését azzal indokolta az önkormányzat vezetése, hogy jelentős lakossági igény mutatkozik a kerületben a korcsolyázás iránt, ám az átadás óta kiderült, hogy a létesítményben alig jut idő a helyieknek közönségkorcsolyázásra. Az ellenzék most kezdeményezte, hogy vásároljon több jégidőt a lakosságnak az önkormányzat, a kerület vezetése szerint hiteltelenül, mert korábban az ellenzéki képviselők a jégcsarnok ellen szavaztak.

Ha már kötelezettséget vállalt a kerület vezetése, hogy jégidő vásárlásával lehetőséget biztosít a helyi lakosoknak az új jégcsarnokban, akkor azt tegye is meg, de ne heti 2 óra 50 percben, hanem heti 8-10 órában, ahogy a többi fővárosi jégcsarnokban is szokott lenni – mondta lapunknak Nemes Gábor kerületi önkormányzati képviselő (DK). Nemes ezért a következő testületi ülésen benyújt egy javaslatot a megvásárolt jégidő növelésére, és arra, hogy a kerületiek ingyenesen vagy jelképes összegért tudjanak korcsolyázni.

A kerületben sokáig különböző ideiglenes, szabadtéri jégpályán csúszkáltak a lakosok. A korcsolyázási igényeknek az önkormányzat először úgy próbált alámenni, hogy egy vállalkozót bízott volna meg azzal, hogy telente egy szabadtéri korcsolyapályát üzemeltessen az Ikarus Művelődési Ház hátsó udvarán, de 2017-ben kiderült, hogy ez nem jön össze. 2019-ben kapóra jött a Sportország SC terve, miszerint egy jégcsarnokot építenének a használaton kívüli mátyásföldi reptér közelébe, ha az önkormányzat eladja nekik a kiszemelt telket.

A fideszes vezetésű önkormányzat végül pályázati úton értékesítette a telket, a sportklub 152 millió forintot (plusz áfa) fizetett érte. Mint kérdésünkre a polgármesteri hivatal kommunikációs referense írta: a kerület a Fejlődő Kertváros Program IV. (2019-2024) ütemében vállalta, hogy támogatja egy jégcsarnok építését. A támogatás abban állt, hogy a pályázati úton kiválasztott beruházó részletfizetési kedvezményt kapott a piaci áron értékesített telek kifizetésére.

A testületben azonban már a telekeladás idején vitát kavart, hogy szükség van-e egy kétmilliárd forintos, hatalmas jégcsarnokra párszáz, telente szívesen korcsolyázó helyi lakos kedvéért. Az ellenzék úgy gondolta, hogy nem, ráadásul azt is feszegették, mi a garancia arra, hogy a helyi lakosoknak, óvodás, iskolás csoportoknak szorítanak-e majd elég helyet az egyesületi edzések, meccsek között.

Az építést – mint ahogy az Átlátszó tavaly májusban beszámolt róla – mintegy 2 milliárd forintos TAO-pénz (azaz végsősoron közpénz) felhasználásával megkezdte a Sportország SC Sportklub. Az építkezés közben a környékbeli lakosság egy fasor kivágása és a várható forgalomnövekedés miatt is tiltakozott a 24.hu korábbi cikke szerint, de a létesítményt végül 2021 decemberében átadták.

Mint Nemes elmondta, a sportegyesület először csak heti 1 óra 50 perc közönségkorcsolyázási időt biztosított volna vasárnap délutánonként, de miután több internetes fórumon is háborogni kezdtek az emberek, az önkormányzat kezdeményezésére ezt az időt 2 óra 50 percre növelték, ami a fővárosi gyakorlat szerint még mindig elég kevés.

Forrás: A Jégcsarnok közösségi oldala
Forrás: A Jégcsarnok közösségi oldala

Érdemes tudni, hogy jelenleg Budapesten több jégcsarnok is bezárt a közönség előtt, a járvány miatt csak edzéseket és mérkőzéseket tartanak meg. Korábban ezekben a csarnokokban általában 4+4 óra közönségkorcsolyázási időt biztosítottak szombaton és vasárnap. A Vasas Jégcentrum azonban nem zárt be, ott hetente négy napon is lehetőség van a korcsolyázásra, hetente összesen több mint 20 órányi időre.

Megkérdeztük a XVI. kerületi önkormányzatot, hogy felmérték-e a lakosság korcsolyázási igényeit, vajon elégnek tartják-e a heti 2 óra 50 percnyi időt, annak fényében, hogy Szász József alpolgármester 2019 nov. 20-i képviselőtestületi azt mondta:

„egyetlen egy élő határozata van a Képviselő-testületnek a korcsolyáztatást, a korcsolyáztatás tekintetében, mégpedig az, hogy a Képviselő-testület, vagy az Önkormányzat nem kíván jégpályát építeni a kerületben, hanem amennyiben vállalkozási alapon ilyet megvalósít valaki, akkor jégidő vásárlásával, vagy jégidő megszerzésével kívánunk lehetőséget biztosítani a kerületiek számára. Ez is egy olyan határozat, amit a Képviselő-testület elfogadott, tehát nekem, mint előterjesztőnek, meg a kerület vezetésének, nekünk kutya kötelességünk a Képviselő-testület által alkotott, hozott határozatok betartása.”

Valamint megkérdeztük azt is, hogy megpróbálja-e tárgyalás útján az önkormányzat vezetése ezt a heti 2 óra 50 perces időkeretet feljebb tornászni? Az önkormányzat a válaszában felhívta a figyelmet, hogy a Jégcsarnok magánberuházás keretében épült, magántulajdonban van, nem pedig önkormányzat tulajdonában, illetve üzemeltetésében. Így a közönségkorcsolyázásra, az edzésekre, a látogatási időre vonatkozó, illetve minden mást érintő kérdésben a tulajdonos/üzemeltető dönt.

Az önkormányzat vezetése a válasz szerint roppantul csodálkozott azon, hogy a kerület ellenzéki képviselői keveslik a lakosok számára rendelkezésre álló jégidőt, hiszen a döntéshozatalkor a jeges sportokra alkalmas sportcsarnok építésére vonatkozó kezdeményezést sem támogatták, ellene szavaztak. Ez a válasz szerint azt bizonyítja, hogy az ellenzékiek felelőtlen pártpolitizálást folytatnak.

A válaszban tájékoztattak továbbá, hogy Kovács Péter polgármester és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő is ellátogatott a legutóbbi közönségkorcsolyázásra, ahol Simon Zsolt ügyvezetővel egyeztettek a közönségkorcsolyázás időtartamának meghosszabbításáról, valamint az óvodások ingyenes korcsolyaoktatásáról is.

Az önkormányzat és az ügyvezető tulajdonos megállapodása értelmében – a kerületi ingyenes úszásoktatáshoz hasonlóan – 2022. február elejétől elindítják az óvodások ingyenes korcsolyaoktatását is. Az oktatáson 40 fős csoportokban, forgórendszerben minden 5 év feletti óvodás ingyenesen részt vehet, aki a kerületi óvodáiba jár. Az eszközöket és az oktatókat a jégcsarnok, a szállítást pedig önkormányzat biztosítja.

Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy mennyit fizet például januárban a lakosságnak biztosított jégidőért az önkormányzat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!