Apartmannal és hotellel zárták körbe a siófoki viharjelző obszervatóriumot

2021. október 5. – 21:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A siófoki viharjelző obszervatórium egyik oldalán egy ötszintes apartmanház, a másikon egy Móló Hotel nevű szálloda épül, amit a Balatoni Hajózási Zrt. vert nagy dobra. Az ingatlanoknak ugyanaz a társaság a tulajdonosa, írta meg a Magyar Narancs.

Azért problémás a helyzet, mert így a viharjelző a két épület közé szorul, és az addig hozzá tartozó keskeny parti sáv átkerül az új tulajdonosokhoz, magánkézbe, ami miatt megszűnik a meteorológusok vízhez lejutási lehetősége egy egyébként állami területen. Erre Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere hívta fel polgármestertársai figyelmét legutóbb tartott ülésükön, ahol elhangzott többek közt, hogy az ügyben a balatoni polgármesterek közösen fogalmaznak meg felhívást.

Lombár azt mondta:

„mivel a Bahart Zrt. a parttal együtt adta el a szállodát, a másik oldalon pedig minden szakmai tiltakozás ellenére épül az apartmanház, innentől kezdve, ha a meteorológusok ki akarnak menni a vízhez vízhőfok- vagy jégvastagság-méréshez, azt csak akkor tehetik meg, ha esetleg erre a magántulajdonosok engedélyt adnak nekik.”

A két területet felvásárlója a siófoki székhelyű Azúr Szórakoztatóközpont Szabadidő Szolgáltató Kft. a Móló Hotel tulajdonjogát 1,5 milliárd forintos vételáron szerezte meg az önkormányzatiból állami többségi tulajdonba került Bahart Zrt. ingatlanárverésén. A társasház felépítését már tavaly elkezdte ugyanez a kft. A kft. tulajdonosa Kolarics Gergely, az mfor.hu cikke szerint tavaly 1,3 milliárd forintos forgalom mellett 164 millió forintos nyereséggel zártak. Az ő nevéhez több cég is kapcsolódik, például a MoMDeluxe Kft., aminek Molnár György a társtulajdonosa, akié egyben a Molnárbeton Betongyártó Kft is.

A cég évek óta nyereséges, a 2019-es 9,6 milliárd forintos forgalmat 2020-ban 11 milliárd forintra növelték, míg a profit mindkét évben 1,3 milliárd forint volt. A Molnárbeton 2016-ban közös céget alapított MCM Beton néven a Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel.

Arra a viharjelző melletti telekre, amelyikre az apartmanház épül a Molnárbeton Kft. két tulajdonjog-bejegyzési kérelmet kértek, amit a földhivatal elutasított, de később bejegyezték tulajdonosnak Molnár Györgyöt és Kolarics Gergelyt.

A meteorológusok már évek óta aggódnak az építkezések miatt, Horváth Ákos állomásvezető szerint

„a viharjelzést, ekképpen pedig az életvédelmet veszélyeztetheti, ha egy hatalmas, többlakásos ingatlan épül a balatoni viharjelző állomás szomszédságában. Ez esetben ötvenéves adatsort dobhatunk a kukába”.

2017-ben Lovász László MTA-elnök levelet írt a balatoni viharjelzés védelmében, ekkor az OMSZ és a balatoni szakemberek mellé állt. 2020 tavaszán, amikor az Azúr Kft. végleges építési engedélyt kapott a kormányhivataltól, a meteorológiai szolgálat és a felügyelő agrártárca sem szólaltak meg az ügyben, a kiadott engedélyt sem fellebbezték meg.

Korábban az Azúr Kft. ingyenes területrészt ajánlott fel telkéből az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, és egyéb, többek között anyagi jellegű felajánlásokat is tett. A hirbalaton.hu azt írja, az apartmanházra csak úgy kaphattak építési engedélyt, hogy a tulajdonosok az államnak adták a terület egy hatodát. A helyi védettséget élvező obszervatóriumnak része egy bizonyos vitorlafal, aminek karbantartását és jogi helyzetét úgy lehetett a leggyorsabban rendezni, hogy 77 négyzetmétert ajándékba adtak az államnak, amelynek képviselői elfogadták azt. Az építkezés beindításához kellett az agrártárca által felügyelt Országos Meteorológiai Szolgálat vezetésének és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a közreműködése is.

A Móló Hotelt keletről egy luxus vitorláskikötő határolja, itt pihen a molnárbetonos Molnár György jachtja is, ami a legnagyobbak közé tartozik a siófoki kikötőben.

A Magyar Narancs megkérdezte a tulajdonosokat, tervezik-e összekötni a jövőben a viharjelző két oldalán épülő ingatlanokat, erre Kolarics Gergely azt válaszolta:

„A két ingatlant nem kívánjuk összekapcsolni semmilyen formában, sem most, sem később.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!