Alig pár év után megy a kukába a kormány ügyiratkezelő rendszere

2021. szeptember 04. – 07:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány megszüntette az egységes kormányzati ügyiratkezelő rendszer érkeztető programját, a KÉR-t, erről augusztus közepén jelent meg rendelet a Magyar Közlönyben, írja a Jelen lap.

A rendszer eredeti célja az volt, hogy az államigazgatáson belül a papíralapú ügyiratkezelést felváltsa az elektronikus ügyiratkezelés. A különböző minisztériumok, állami hivatalok közötti aktamozgást folyamatosan digitalizálni kellett, a KÉR az ügyiratok elektronikus érkeztetését oldotta volna meg. De a kormány ezt úgy oldotta meg, hogy minden hivatalos iratot egy agglomerációs településen lévő központba kellett kiszállítani, hogy ott szkenneljék be és hitelesítsék azokat, ahelyett, hogy helyben digitalizálták volna őket, írja a lap.

A Jelen szerint ez szerepelt az eredeti tervekben, de a gyakorlatban életszerűtlennek tűnt, így a kormányzatban folytatták a papíralapú ügyintézést, a 2016-ban elindított programot pedig most megszüntették.

A lap értesülései szerint a program megtervezése, létrehozása és működtetése több milliárd forintba kerülhetett.

A Belügyminisztérium minderről azt írta a lapnak, „a közigazgatási szereplőknél bekövetkezett informatikai fejlesztésekkel lehetővé vált a központi érkeztetés helyett helyben, a címzett szervezetnél való hiteles elektronikus másolat készítése a beérkező papír alapú küldeményről”.

Frissítés: A Belügyminisztérium öt nappal a cikk megjelenése után a hírekre úgy reagált, „a 16,56 millió darab ügyirat intézése nem csőd, 166 millió oldalnyi dokumentum digitalizálása a rendszer használata nélkül ilyen gyorsan, pontosan és hatékonyan nem történhetett volna meg. A KÉR létrehozására és működtetésére fordított források többszörösen megtérültek az ügyintézési idő lerövidülésével, az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkenésével, az eljárások és a szervezeti folyamatok egyszerűbbé válásával”.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!