Kötelező szakmai gyakorlat keretében segítenek be az agrármérnök hallgatók a Vadászati Világkiállításon

2021. augusztus 28. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelező önkéntes munkát végezni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hallgatóinak a Vadászati Világkiállításon – írta az Átlátszó.

A portálnak az egyetem egyik hallgatója küldte el az emailt, amiben az áll, hogy a természetvédelmi mérnök alapszakos, nappali tagozatos, másod- és harmadéves hallgatóknak október 4. és 10. között, tanítási időben kell segíteni a szervezést. Emellett szeptember 14-én is eligazításra kell menniük. A munkájukért cserébe ásványvizet és napi egy ebédet biztosítanak nekik.

A tájékoztatásban az áll, hogy a hallgatókkal az „Egy a Természettel Nonprofit Kft.” köt majd önkéntes szerződést.

Kérdéseinkkel kerestük a MATE-t, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a hallgatók Vadászati Világkiállításon végzett munkája kötelező szakmai gyakorlatnak minősül, amit az egyetem is elismer.

Az egyetem szerint nem ritka, hogy a hallgatók nem szokványos rendben tanulnak, mert az agrárképzéseknek része az ún. hetes gyakorlat is, amikor „a hallgatók csoportonként egy-egy céghez vannak kihelyezve egy-egy hétre gyakorlatra, melynek keretében dolgoznak és nem járnak előadásra. Emellett a hallgatók a képzési időben számos alkalommal vesznek részt cégeknél tanulmányutakon, szakmai napokon, a gyakorlati élet megismerése, erősítése céljából” – írta megkeresésünkre az egyetem.

Azt is írták, hogy mivel a Világkiállításon való részvétel a hallgatók számára kéthetes gyakorlati időt jelent, ezért az előadások nem maradnak el, a félév során pótolják.

Arra a kérdésünkre nem kaptunk pontos választ, hogy pontosan hány órás elfoglaltságot jelent ez a kötelező szakmai gyakorlat, de az intézmény szerint a Világkiállítás „történelmi lehetőség” a diákok számára, akik egy világszínvonalú rendezvényen, nemzetközi környezetben teljesíthetik a gyakorlatukat. „Az Egyetem kiemelkedő jelentőségűnek tartja, hogy a hallgatók munkájuk közben megismerkedhetnek a teljes hazai halfaunával, valamennyi vadászható fajjal, a vadászat történetével, kulturális hátterével, a természeti erőforrások értékeinek teljes tárházával” – írják.

Arról, hogy mi történik akkor, ha egy hallgató nem akar, vagy nem tud részt venni a rendezvényen, a következő választ kaptuk.

„Az Egyetem Tanulmányi és vizsgaszabályzata értelmében a gyakorlatokon való részvétel kötelező. Amennyiben egy hallgató nem vesz részt a gyakorlaton, akkor ennek a szabályzatnak megfelelően kell eljárni”

Ugyanakkor ha többletkiadást jelent a hallgatónak a Gödöllőről Budapestre utazás, az Egyetem megtéríti az utazási költségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!