Rendszeresen mondták felülről, kinek kell nyernie a pályázatokon, állítja egy újabb volt fideszes polgármester

2021. július 28. – 08:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendszeresen azt hallgattuk, hogy a martfűi fürdőben a nagy emberek azt mondták, hogy neki kell nyernie, mert akkor turisztikai fejlesztésre nagyon sok pénz fog idejönni” – mondta Kósa Lajos, Rákóczifalva város volt fideszes polgármestere (nem a volt debreceni polgármester és volt Fidesz alelnök) az Átlátszónak arról, szerinte hogy próbálták egyes Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes vezetők rávenni, hogy bizonyos pályázati pénzek, közpénzes megbízások a megfelelő emberekhez jussanak, vagy hogy egy projekthez az önkormányzata vegye meg a kinézett ingatlant. Minderről 2020-ban tavaszán bejelentést is tett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen, a vallomását az Átlátszó publikálta.

A cikkben például ilyen állítások szerepelnek:

  • Kósa az Átlátszónak azt állította, hogy közvetítőkön keresztül megkereste őt és több környékbéli polgármestert Orbán Viktor miniszterelnök egyik testvére, Orbán Áron, „hogy felajánlja a segítségét a sikeres pályázáshoz”. A lap azt írja, két másik helyi polgármester is azt mondta nekik, hogy 2016 körül ők is találkoztak Orbán Áronnal egy martfűi szállodában. A lap meg akarta kérdezni Orbán Áront erről, de nem érte el, ahogy a Miniszterelnökségtől sem válaszoltak a feltett kérdéseikre.
  • Kósa azt is mondta a lapnak, hogy a Belügyminisztérium volt helyettes államtitkára, a már meghalt Hoffmann Imre egyszer arra akarta rávenni, hogy legyen egy projekt a helyi múzeum fejlesztésére, amihez egy román település önkormányzatán keresztül kellett volna utaztatni a pénzt ahhoz, hogy a támogatást itthon arra lehessen fordítani, amire egyébként nem lehetett volna.
  • Szintén Hoffmann utasítására az önkormányzatnak meg kellett vennie egy ingatlant 7,5 millió forintért, csak azért, mert a helyi tűzoltó-egyesület elnökének ismerőse már évek óta nem tudta azt eladni, valamint meg kellett venniük egy teremgarázst a hozzá tartozó udvarral 50 millió forintért egy akkori Fidesz-képviselőtől, Tóta Árontól, állította Kósa az ügyészségnek tett vallomásában az Átlátszó szerint.
  • Kósa erről azt is állította a lapnak, Szalay Ferenc szolnoki polgármester, a Fidesz Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1-es választókerületi elnöke és Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő, előtte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja azt mondta Kósának, hogy „patrióta”, vagyis Hoffmann utasításait végre kell hajtani. Szalay az Átlátszónak tagadta, hogy bármilyen ügyben, legyen az pályázat vagy ingatlanvásárlás, esetleg megbízandó cégek kapcsán tanácsot adott volna a rákóczifalvai önkormányzat vezetésének. Kállai pedig azt mondta a lapnak, ő nem mondott olyat, hogy a patrióta utasításait követni kéne, és hozzátette, rágalmazásért feljelenti Kósát.
  • A Belügyminisztérium az Átlátszónak azt írta: „Rákóczifalva hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási támogatásban (illetve járási startmunka támogatásban) részesült, melynek odaítélésről a járási hivatalok saját hatáskörben döntenek, így dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár úr a pályázatok elbírálásában nem vett részt, ahogy a projektekben sem, nem végzett tevékenysége értelemszerűen nem vizsgálható, nem ellenőrizhető.”
  • Kósa állítása szerint Szalay Ferenc választókerületi elnök és Bene Ildikó volt országgyűlési képviselő Túróczi Imrét (korábban a szolnoki önkormányzat gazdasági igazgatója, jelenlegi polgármester Rákóczifalván) javasolta mellé mentornak, tanácsadónak. Kósa szerint Túróczi egyszer a település közvilágításának fejlesztését javasolta, ehhez pedig Orbán Viktor vejének, Tiborcz István cégét is beajánlotta. Kósa szerint ő nem támogatta a szerződéskötést, mert irreálisan magas áron dolgozott volna a cég.
  • Kósa arról már korábban is beszélt Juhász Péternek, hogy felsőbb nyomásra kellett megrendelnie egy Rákóczi-szobrot a településre.
  • Kósa azt mondta az Átlátszónak: attól kezdve, hogy nemet mondott az általa mutyigyanúsnak, szabályellenesnek ítélt szerződésekre, büntetésként folyamatosan megnehezítették az ő munkáját és az általa vezetett település működését. Az ügyészségi vallomásában azt is írja, két alkalommal is benyújtotta a lemondását, de Szalay Ferenc azt mondta, hogy vonja azt vissza, mert pénzügyi átvilágítást fognak megrendelni, és abból ők jönnek ki rosszul. Szalay tagadta az Átlátszónak, hogy nem engedte volna lemondani Kósát.

Kósa azt mondta az Átlátszónak, hogy látta „az irányított pénzosztást”, például a pályázati pénzek, megbízások „csókosokhoz” irányítását, de állította, ő ebben nem akart részt venni. 2020-ban tavaszán bejelentést is tett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen. A lap szerint 2021 januárjában a NAV gyanúsítottként hallgatta ki Kósát, pályázati pénzek átcsoportosítása, azoknak nem az eredeti célokra való felhasználása miatt. Az Átlátszó azt írja, a kihallgatási jegyzőkönyvben az is benne van, hogy Kósa nem a saját zsebébe irányította ezeket a pénzeket (összesen 160 197 505 forintot), hanem a forráshiányos önkormányzat működésére, kötelező feladatok ellátására használták fel azokat. Kósa szerint ő nem követett el bűncselekményt. Az ügyben még tart a nyomozás.

Hasonló ügyben már zajlik egy per Jász-Nagykun-Szolnok megyéből: az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Boldog István fideszes országgyűlési képviselő és nyolc társa ellen. Nagy Szilárd volt fideszes kengyeli polgármester volt az, aki egy vádalku keretében arról beszélt a hatóságoknak, hogyan voltak előre leosztva Boldog körzetében az EU-s pályázatok.

A vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. A Központi Nyomozó Főügyészség hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és hatmillió forint értékű vagyonelkobzást kér a fideszes parlamenti képviselőre, valamint a közügyektől is eltiltanák öt évre. Az ügy első tárgyalásáról itt írtunk bővebben.