2022-től jelentősen többször kérhetnek ingyen jelnyelvi tolmácsot a siketek és nagyothallók

2021. június 8. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2022-től elméletben javulhatnak a siketek és nagyothallók oktatási és munkavállalási esélyei, mert szélesebb körben férhetnek majd hozzá jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz – írja az MTI-n át kiadott közleményében a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ).

Kedden a parlament elfogadta a magyar jelnyelv használatáról szóló törvény módosítását, amelyet Dr. Tapolczai Gergely siket képviselő, a SINOSZ elnökségi tagja nyújtott be a szövetség által előkészített szakmai anyag alapján, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkárságának együttműködésével.

A törvénymódosítás új elemeként 2022. január 1-től tolmácsot lehet bevonni az óvodákban, az integrált oktatásban, illetve a siketvak tanulóknak is.

  • Az óvodai nevelésben évi 150,
  • általános iskolában, gimnáziumban, szakképző intézményben tanévenként 300 óra;
  • a nappali felsőoktatásban és a levelező képzésben szemeszterenként 150, illetve 100 óra speciális tolmácsolási órakeret biztosított, mindezt az éves személyenkénti időkereten felül.

A módosítás kedvezően érinti a felnőttképzésben részt vevő siket és nagyothalló személyeket, mivel a képzésük 40%-ában igényelhetnek jelnyelvi tolmácsot.

A speciális kommunikációs rendszereket használóknak és a siketvak személyeknek évi 30 óra térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatást biztosít.

Fontos változás, hogy a foglalkoztatottként és a vállalkozóként dolgozó hallássérült személyeknek évenként 50 óra ingyenes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!