Pikó: Győztek a civilek és a polgármesterek a lakástörvény ügyében, de folytatni kell a tiltakozást

2021. május 26. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Csak az ellenállás, csak a tiltakozás vezet eredményre” – így reagált a Facebookon Pikó András józsefvárosi polgármester arra a szerda hírre, amely szerint csak a főváros világörökségi részére vonatkozik majd a lakástörvény módosítása.

Pikó szerint ez a fordulat polgármesterek és civilek egyöntetű tiltakozásának eredménye, amely azt is mutatja, hogy a törvényjavaslat mellett felhozott érvek mind hamisak voltak.

A józsefvárosi polgármester úgy véli, bár győzelemnek számít, hogy mégsem az eredeti tervek szerint módosítják a lakástörvényt, folytatni kell a tiltakozást:

„Nem az összes önkormányzatot, csak néhányat csinálnak ki. Nem az összes lakást, csak néhányat játszanak át a haveroknak. Ettől ez még rablás. Nemcsak azért kell továbbra is tiltakozni, mert szolidárisak vagyunk az érintett kerületek lakóival, az érintett polgármesterekkel, hanem mert ez a közös vagyonunk újabb dézsmálása.”

Változott a javaslat

Ahogy korábban megírtuk: az Atv.hu fideszes forrásai szerint a kormánypárti képviselőket arról tájékoztatta Kocsis Máté frakcióvezető, hogy csak a főváros világörökségi részére vonatkozik majd a lakástörvény módosítása. A javaslatot a fideszes Böröcz László terjesztette be, aki szerdán, amikor a módosítás parlamenti vitája kezdődött, a Facebookon azt írta: „Az I. kerületi műemlék lakásokban élők 732 aláírást gyűjtöttek össze helyzetük rendezéséért, és 506-an töltötték ki az ezzel kapcsolatos kérdőívünket. Amikor foglalkozni kezdtem a kérdéssel, rengeteg további megkeresést kaptam, így bővült az érintettek köre.

Mivel a tágabb kört illetően nincs konszenzus, ezért módosítani fogjuk a törvényjavaslatot.”

Korábbi cikkünkből kiderült: több mint százezer önkormányzati (kisebb részben állami) tulajdonú bérlakás van ma Magyarországon. A törvényjavaslat az eredeti formájában kötelezővé tette volna az önkormányzatoknak, hogy nagyon kedvező áron eladják ezeket az ingatlanokat, ha a bérlők jelzik vételi szándékukat. Több ellenzéki városvezető is megszólalt az ügyben, attól tartva, hogy a lakásmaffia, valamint az ingatlanbefektetők járhattak volna jól a változtatásokkal.

A módosítást fideszes polgármesterek is bírálták, többek között Cser-Palkovics András székesfehérvári és Dézsi Csaba András győri városvezető sem tartotta azt jó ötletnek.

Ha lex Bayerré finomítják a törvényt

Szerdára egyébként civil szervezetek, szakszervezetek és Pikó András józsefvárosi polgármester közösen tartott sajtótájékoztatót a Kossuth téren, ahol a felszólalók a javaslat visszavonását követelték. A 444 tudósítása szerint az eseményen kisebb fennakadást okozott, hogy egy országgyűlési őr azt állította, a szervezők engedély nélkül semmit sem tehetnek le a földre. Az nem derült ki a helyszínen, hogy ezt milyen szabály tiltja, az őr azt állította, hogy a főnökétől kapta az utasítást. A résztvevők végül a kezükben tartották a hangfalat, de így is csak 15 perces sajtótájékoztatóra kaptak időt.

„Az eredeti formájában a lakástörvény »lex lakásmaffia«️ volt, de ha lex Rákayvá vagy Bayerré finomítják a törvényt, az óriási politikai siker, de még mindig rablás”

– mondta a Kossuth téren Pikó arra utalva, hogy a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettesének, Rákay Philipnek és Bayer Zsolt kormánypárti publicistának a budai lakásaira továbbra is vonatkozna a nagyon kedvezményes vásárlási lehetőség. (A budai Vár területére jellemző zavaros lakásbérleti viszonyokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

Az Utcáról Lakásba Egyesületet képviselő Kovács Vera a Parlament előtt arról beszélt, hogy valóban módosítani kellene a lakástörvényt, de úgy, hogy a fiatalok és a szegénységben élő emberek esélyeit javítsák.

A sajtótájékoztatón felszólalt a Város Mindenkié hajléktalan aktivistája, Gede Márton is, ő a saját történetén keresztül reagált a javaslatra. Arról beszélt, hogy 67 évesen nem engedheti meg magának a havi 50 ezer forintos nyugdíjából, hogy albérletben éljen, így került hajléktalanszállóra. „Néha, lefekvés után, félálomban arról álmodozunk, hogy talán nekünk is sikerülhet [önkormányzati lakáshoz jutni]” – mondta Gede, arra utalva, hogy két olyan embert is ismert, akik így tudtak kikerülni a hajléktalanszállóról. „Honatyák, honanyák ne szavazzátok meg [a törvénymódosítást], ne vegyétek el az álmainkat!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!