Győr fideszes polgármestere is kritizálja az új lakástörvényt

2021. május 22. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A szociális bérlakásokról lehet és kell tárgyalni, de párttársa, Böröcz László javaslata erre nem alkalmas, erről beszélt Dézsi Csaba András Győr fideszes polgármester az Ugytudjuk.hu-nak adott interjújában.

A parlament gazdasági bizottsága hétfőn szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely szerint az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, amennyiben a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat.

A javaslat több mint 100 ezer lakást érint, ezeket a forgalmi érték 10,5−30 százalékáért vehetik meg a bérlők. Azok a bérlők is, akik csak, mondjuk, fél éve laknak benne, és a javaslat alapján arra is lehetőségük lenne, hogy akár az adásvétel másnapján továbbadják sokszoros áron. Böröcz javaslatán még fideszes polgármesterek is kiakadtak, erről itt olvashat részletesebben. Az önkormányzati bérlakásokról pedig ebben a cikkben írtunk bővebben.

Győr polgármestere számára messze nem arról szól a kérdés, hogy eladják-e az összes lakást vagy sem. Szerinte ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Dézsi arról beszélt, hogy jelenleg olyan bérleti szerződések is vannak, amivel „még a lakó unokája is benn lakhat abban a lakásban, mert megörökli a bérleti jogviszonyt, és nagyon kevés bérlakást adnak vissza”.

„Ezeket a terheket az önkormányzat viselje-e, az önkormányzat újítsa-e el föl ezeket a szociális bérleti díjjal bérelt lakásokat, miközben már régen nem szociálisan rászorult bérlő van benne?”

A helyzet már csak azért is bonyolult, mert amikor az önkormányzat eladja bérlakás-állománya egy részét, bizonyos esetekben tehertől szabadul meg, tehát ennek is lennének előnyei.

Dézsi azt javasolja, hogy amennyiben egy társasházban 50 százalék fölötti az önkormányzat tulajdoni aránya, próbálják megszerezni a teljes tulajdonjogot, ahol viszont csak kisebbségi tulajdonosok, ott inkább adják el azt, a bevételből pedig újítsák fel az önkormányzati tulajdonban maradó lakásokat.

Az állami vagy önkormányzati bérlakások száma már így is nagyon alacsony volt Magyarországon, céljuk pedig, hogy a bérlők a piaci árnál sokkal olcsóbban tudnak lakni bennük, mert az anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy piaci körülmények között találjanak maguknak lakhatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!