A hidegfront után vasárnapra megérkezik a jó idő, 24 fok is lehet

2021. május 06. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken hidegfront vonul át az ország fölött, így estig alapvetően borult idő várható többfelé esővel, záporral. A front átvonultával viszont ismét melegszik az idő, vasárnap már sok napsütés és 20-24 Celsius-fok lesz a jellemző – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat előtejezése.

Pénteken elsősorban a Dunántúl délnyugati részein várható több csapadék, délután erős, Sopron és Mosonmagyaróvár körül egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. Késő estétől északnyugat felől gyors ütemben kiderül az ég. Hajnalban többnyire 6-11 fok lesz, délután általában 13-18 fokig melegszik a levegő.

Szombaton a hidegfront a déli határvidéket is elhagyja, így napközben jobbára derült vagy gyengén felhős, napos idő várható. Főként az ország északkeleti részén fordulhat elő néhol záporeső. A leghidegebb, hajnali órákban általában 2-8 fok várható, azonban a fagyzugos, szélcsendes helyeken akár mínusz 2 fokot is mérhetnek. Napközben 14-19 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap sok napsütés várható, csapadék nem lesz. A szél több helyen megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödhet. Hajnalban általában 2-8, a fagyzugos helyeken mínusz 2 fokig is hűlhet a levegő. A délutáni csúcsértékek 20 és 24 fok között alakulnak.

15 éve nem volt ilyen hideg az április

Az elmúlt több mint tizenöt év leghidegebb áprilisa volt az idei Európában – közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S). Az átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokkal volt alacsonyabb az 1991 és 2020 közötti átlaghoz képest, ez volt a leghűvösebb április 2003 óta.

A kontinens egyes országai között ugyanakkor jelentős különbségek voltak. A hidegbetörés különösen Franciaországot érintette, itt fagykár is érte a szőlőket és gyümölcsfákat. Németországban is különösen hűvös volt az elmúlt hónap a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD) jelentése szerint: az ország az elmúlt 40 év leghidegebb áprilisát élte meg.

A meteorológusok adatai szerint a szeszélyes hónap átlaghőmérséklete idén 6,1 fok volt, ami 1,3 fokkal esik az 1961 és 1990 közötti nemzetközi referenciaperiódus átlaga alá. Az aktuális és némileg melegebb, az 1991 és 2020 közötti időszakra vonatkozó átlaghoz képest viszont 2,9 Celsius-fokkal volt alacsonyabb a hónap hőmérséklete. (MTI)

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!