A sárga villogó az univerzális parkolókártya?

2020. november 2. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Olvasónk szerint az elmúlt hetekben divatba jött a sárgán villogó figyelmeztető jelzés a szabálytalanul parkoló autósok körében Budapesten. Megnéztük, kik használhatják, mikor, és tényleg lehet-e vele szabálytalanul vagy ingyen parkolni.

Mint a legutóbb beküldött képhez olvasónk írta, a Fehérvári út sarkán a zebrára álló nagy fekete autóban nem ült senki, és semmilyen felirat nem volt rajta, ami igazolta volna a figyelmeztető jelzés használatát. De nem is ellenőrizték:

Pont jött a parkolóőr, de továbbsétált

– tette hozzá.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Ki használhatja egyáltalán a figyelmeztető jelzést?

A KRESZ szerint a sárgán villogó figyelmeztető jelzés csak meghatározott tevékenységek közben – kommunális hulladék szállítása, út és közmű karbantartás, építés, javítás – mentesít a forgalmat lényegesen nem akadályozó módon történő megállásra, ott, ahol egyébként nem szabad. (Ezeket a tevékenységeket az 50. paragrafus tételesen felsorolja.) A fekete autó ránézés alapján egyik fenti kategóriába sem tartozik, és felirat sincs rajta, ami igazolná a jelzés használatának jogosultságát.

De fel kell-e tüntetni az autón – a megkülönböztető jelzéshez hasonlóan – a jogosultság indokát, és ha nem, akkor hogy ellenőrzi azt a parkolóőr vagy a közterület-felügyelő? Ehhez már megkerestük az XI. kerületi önkormányzatot, aminek területén a fotó készült. A kerület válasza röviden: nem és sehogy.

Hosszabban: a figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésére a rendőrség ad engedélyt, és ezt bejegyzi a forgalmiba. A jogszabály egyéb, a gépjárművön kötelezően elhelyezendő jelzést nem ír elő, válaszolták. (A megkülönböztető kék jelzés használatakor a gépjárművön kötelező valamilyen technikával (például matricázással) feltüntetni a jogosultság indokát is.)

A kerületi polgármesteri hivatal szerint továbbá a közterület-felügyelet nincs hatásköre a jogosultság ellenőrzésére. Ez különösen igaz akkor, ha a gépjárműben nem tartózkodik sem vezető, sem utas, a felügyelőnek nincs felhatalmazása semmilyen intézkedésre. A közteres egyet tehet, ha ilyen esetet tapasztal: jelentheti az illetékes kerületi rendőrségnek, akik a bejelentés után kivonulhatnak intézkedni, írta az önkormányzat. Olvasónk levele szerint szerint ez a lépés ugyan kimaradt, de megkerestük a BRFK-t, gyakran kell-e hasonló esetben intézkedniük, egyáltalán intézkednek-e?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság válasza szerint nem tapasztalták, hogy megnőtt volna az utóbbi időkben az ilyen esetek száma. A konkrét üggyel kapcsolatban annyit tettek hozzá, hogy a sárga jelzést használó gépjármű várakozás közben nem akadályozhatja a forgalmat, és balesetveszélyes helyzetet sem idézhet elő. Ha ezeket a szabályokat megszegi, akkor szabálysértést követ el. Amennyiben valaki jogosulatlanul használ figyelmeztető jelzést, vagy azt a jogszabályoktól eltérő módon alkalmazza, azzal szemben szabálysértés miatt intézkedik a rendőr, szögezték le.

Azt mind a közterület-felügyelet, mind a rendőrség hangsúlyozta, hogy fizetős parkolóhelyen a bekapcsolt sárga villogó nem mentesít a díjfizetési kötelezettség alól, azaz a parkolási díjat villogva is fizetni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!