8 évig fejlesztették, 200 millió dollárt költöttek rá, most két hét után lelövik a Sony csúcsjátékát

2024. szeptember 4. – 09:52

8 évig fejlesztették, 200 millió dollárt költöttek rá, most két hét után lelövik a Sony csúcsjátékát
Forrás: Firewalk Studios

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékeznek még a Daikatanára? Tudják, a legendás John Romero (Wolfenstein, Quake, Doom) első játéka az id Software-től való távozása után, amit nagy csinnadrattával harangoztak be, aztán minden idők egyik legnagyobb videójátékos bukásaként került be a történelemkönyvekbe. Na, a Sonynak most ezt sikerült jócskán túlszárnyalnia, a cég ugyanis bejelentette, hogy két héttel a megjelenés után lelövi a Concord nevű lövöldözős játékát, amit 2016 óta fejlesztettek és becslések szerint 200 millió dollárt is költhettek rá.

A szerverek lelövését a játékot fejlesztő Firewalk Studios egyik kulcsfigurája, a Concord vezető fejlesztője, Ryan Ellis jelentette be a PlayStation Blogon, ahol egyben az is kiderült, hogy rendhagyó módon vissza is fizetik a játék árát mindenkinek, aki szeptember 6-ával elveszíti a hozzáférését. Ellis megköszönte a támogatást azoknak, akik velük tartottak, és azt írta, a játék egyes részeit jól is fogadták, de elismerte, hogy máshol nem sikerült azt hozni, amit elterveztek.

Az nem derült ki a közleményből, hogy mik a stúdió tervei a jövőre, de úgy tűnik, hogy nem akarják teljesen elengedni a játékot. Az IGN-nek nyilatkozó elemzők szerint a Concorddal amúgy az volt a legnagyobb gond, hogy 40 dollárt, vagyis több mint 14 ezer forintot kértek érte, miközben már előre látszott, hogy semmi újat nem fog tudni az összes többi hero shooterhez képest, amikkel ráadásul ingyen lehet játszani.

Így nagyjából 25 ezer példányt adtak el belőle – a Daikatanából több mint 40 ezer fogyott annak idején –, és általában pár százan játszottak vele, miközben a Valve új játékával, a Deadlockkal már azelőtt tízezrek játszottak, hogy a cég hivatalosan elismerte volna a létezését. Persze a Concord ingyenesen sem lett volna feltétlenül sikeres. A hero shooterek piaca rettentően túl van telítve, és a sikerhez sokkal több kell már egy simán csak jó játéknál.

A Concord viszont csak ezt a lécet tudta megugrani, és hiába volt benne jó a lövöldözés, ennyi erővel lehetett volna játszani a fegyverek viselkedésében és a képességekben nagyon hasonlító Destiny 2-vel vagy a hero shootereket naggyá tevő Overwatch-csal is. Az sem segített a játékon, hogy a hősdizájnokról legjobb esetben is az jutott eszébe, hogy hé, ez a fószer úgy néz ki, mint egy zöld Yondu, legrosszabb esetben meg az, hogy ha valaki azt mondaná, hogy ezt a csávót John Concordnak hívják, elhinném.

És persze azt is érdemes kiemelni, hogy hiába adta parancsba a Sony, hogy live service játékokat kell csinálni, a Suicide Squad: Kill the Justice League után megint kiderült, hogy a játékosok azért annyira nem vágynak erre.

A Stellar Blade-hez és a Black Myth: Wukonghoz hasonlóan amúgy a Concordot is utolérte a videójátékos kultúrharc, és az internetes megmondóemberek már tényként kezelik, hogy azért bukott el a játék, mert a „modern közönségnek” készült, a karaktereknek személyes névmásai voltak, és volt köztük túlsúlyos, meg színes bőrű is. Hogy ennek volt-e bármilyen hatása azon túl, hogy az Asmongoldhoz hasonló steramerek farmolhatták a kattintásokat a dühöngőktől, az persze erősen vitatható.

A Concord elsősorban azért bukott el, mert egy teljesen elhibázott üzleti modellel jelent meg, az alapkoncepciója pedig 2016-ban volt utoljára aktuális, amikor elkezdték fejleszteni. Az mindenesetre biztos, hogy a Sony nemcsak rengeteg pénzt bukott a projekten, hanem a saját renoméját is megtépázta vele, és olyan kérdések is felmerülnek, hogy a Destinyt fejlesztő Bungie-val tényleg érdemes-e egy másik hero shooterként felélesztetni a Marathon-szériát. És ha mindez nem lenne elég, úgy tűnik, végre lehet pécén emulálni a Bloodborne-t, aminek pécés portjáért lassan tíz éve könyörögnek a játékosok, és ami valószínűleg nyomtatta is volna a pénzt a Sonynak.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!