Az olasz külügyminiszter szerint Izrael előre értesítette az Egyesült Államokat az Irán elleni támadásról

2024. április 19. – 05:33

frissítve

Az olasz külügyminiszter szerint Izrael előre értesítette az Egyesült Államokat az Irán elleni támadásról
Egy férfi az iráni állami televízió iszfaháni robbanásokról szóló híradását nézi – Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Két amerikai tisztviselő a CBS Newsnak azt mondta, hogy izraeli támadás érte hajnalban Iránt, és erről beszélt a CNN-nek is egy amerikai forrás.
  • Az iráni média azt jelentette, hogy kora reggel robbanások hallatszottak Iszfahán körül, és egy tisztviselő szerint három drónt semmisítettek meg, miután az ország légvédelmi rendszere működésbe lépett.
  • Iszfahán tartományban található egy légi bázis, több katonai és nukleáris létesítmény is. Az iráni média szerint az összes nukleáris létesítmény biztonságban van.
  • A légi radarok szerint több járatot is eltereltek Irán légterében, de már helyreállt a légi közlekedés.
  • Az izraeli hadsereg és a Pentagon egyelőre nem kommentálta a hajnali eseményeket, Irán pedig nem azonosította a feltételezett támadás forrását.

Az iráni állami média szerint Iszfahán infrastruktúrájában nem keletkeztek komolyabb károk az állítólagos izraeli rakétatámadás után. Megerősítették, hogy nukleáris létesítmények is biztonságosak. Az állami média arról is beszámolt, hogy „nem érkezett ellenséges repülőgép” az iráni légtérbe. (CNN)

Irán feloldotta a repülési tilalmat, amit az iszfaháni katonai bázis közelében történt robbanások után rendeltek el, közölte a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet. „A repülőtereken elrendelt működési korlátozásokat feloldották, és a légitársaságok számára engedélyezték a menetrend szerinti járatok közlekedését” – áll a szűkszavú tájékoztatásban. Teheránnak két nagy repülőtere van, a Mehrabad és az Imam Khomeini, a korábban felfüggesztett járatok újraindulnak. (CNN)

Az iráni légvédelem működésbe lépése okozta a robbanások zaját Iszfahán térségében – közölte egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel hajnalban. Rakétatámadás nem érte az országot – mondta. Hasonlóan nyilatkozott előzőleg egy katonai szóvivő is az X-en, jelezve, hogy a légvédelem drónokat semmisített meg.

Korábbi hírügynökségi jelentések arról számolt be péntek hajnalban, hogy az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg.

(Reuters)

Az ausztrál kormány külügyi és kereskedelmi minisztériuma (DFAT) felszólította Izraelben tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el az országot.

„Az Izrael és az izraeli érdekeltségek elleni katonai megtorlások és terrortámadások nagy veszélye áll fenn az egész régióban. A biztonsági helyzet gyorsan romolhat. Arra kérjük az Izraelben vagy a megszállt palesztin területeken tartózkodó ausztrál állampolgárokat, hogy távozzanak, ha ez biztonságos.”

– olvasható a hivatalos X-posztban, ahol a minisztérium tanácsait teszik közzé.

Utasok várakoznak a tel-avivi reptéren az április 14-i légtérzár miatt – Fotó: Nir Keidar / Anadolu / AFP
Utasok várakoznak a tel-avivi reptéren az április 14-i légtérzár miatt – Fotó: Nir Keidar / Anadolu / AFP

A minisztérium szerint légtérlezárások, járattörlések, és egyéb utazási fennakadások lehetnek a hajnali események miatt.

(CNN)

Az IRIB iráni állami műsorszolgáltató „megbízható forrásokra” hivatkozva azt állítja, hogy „az ország több régiójában hallott erős hangok a légvédelem aktiválásának következményei voltak, amelyet több azonosítatlan minidrón ellen indítottak”, írja a BBC.

(BBC)

Hajnalban az iráni fővárostól 350 kilométerre fekvő Iszfahánban hallatszottak robbanások, a tartományban egy jelentős katonai légibázis és több iráni nukleáris létesítmény is található. A tartomány egyik városa az iráni urándúsítási program egyik központja. Az IRIB iráni állami műsorszolgáltató „megbízható forrásokra” hivatkozva azt állítja, hogy az iszfaháni nukleáris létesítmények „teljesen biztonságosak”.

(BBC)

28 dolgozóját rúgta ki az amerikai Google az izraeli háborúval összefüggő tiltakozásuk miatt. A cég vezetése és a dolgozók egy része egy Izrael által megrendelt mesterséges intelligenciát tartalmazó szolgáltatás miatt különbözött össze.

A Google és az Amazon még 2021-ben kötött 1,2 milliárd dolláros (körülbelül 400 milliárd forint) szerződést Izraellel felhőalapú- és mesterséges intelligenciát tartalmazó szolgáltatások nyújtásáról. A Nimbus projekt nevű szolgáltatás a Google szerint nem fegyverkezési vagy hírszerzési célokat szolgál.

A Google logójának stílusában felírt "Népirtás" felirat látható egy palesztin áltozatot szimbolizáló letakart leplen. A tüntetők a Google Izraellel való együttműködésének és a gázai támadások befejezését követeleték a techóriás San Francisco-i központja előtt – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu / AFP
A Google logójának stílusában felírt "Népirtás" felirat látható egy palesztin áltozatot szimbolizáló letakart leplen. A tüntetők a Google Izraellel való együttműködésének és a gázai támadások befejezését követeleték a techóriás San Francisco-i központja előtt – Fotó: Tayfun Coskun / Anadolu / AFP

Egy No Tech For Apartheid elnevezésű csoport szerint azonban a Google-nek semmilyen technológiai szolgáltatást nem szabadna nyújtania a szerintük rasszista és népirtó izraeli államnak. A csoporttal szimpatizáló Google-alkalmazottak ezért ülősztrájkot szerveztek a cég New York-i és californiai irodáiban.

A cég szerint teljesen elfogadhatatlan a tiltakozók viselkedése, akik közül eddig 28 embert rúgtak ki, de elképzhelhető, hogy később másokat is kirúgnak.

(New York Times)

  • Az Európai Unió vezetése megállapodott az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztéséről.
  • Az Egyesült Államok szintén bejelentette, hogy új szankciókat vezet be Iránnal szemben.
  • Az Egyesült Államok megerősítette, hogy megvétózza Palesztina felvételét az ENSZ teljes jogú tagjai közé.

Izraeli rakéta csapódott be Iránban – mondta két amerikai tisztviselő a CBS Newsnak. Az AP hírügynökség szerint az iráni állami média arról számolt be, hogy több város felett felfüggesztették a légi járatokat. A CNN azt írja, hogy Irán légvédelmét több tartományban is aktiválták, és az ország nagyfokú készültségben van.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!