A pálmafajok fele a kihalás szélén állhat

2022. szeptember 27. – 09:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül a világ pálmafáinak felét veszélyeztetheti a kihalás egy friss tanulmány szerint – írja a BBC. A brit Királyi Botanikus Kert kutatói mesterséges intelligenciát használtak, hogy minél pontosabban felmérjék a pálmafajok helyzetét, és azt találták, hogy nagyjából ezer faj lehet veszélyben.

Különösen kérdéses a helyzete azoknak a fajoknak, amelyek nem népszerű dísznövények, mert kevés figyelem irányul rájuk. A brit szakértők szerint helyszíni terepmunkára lenne szükség, hogy a veszélyeztetettnek talált fajokról minél többet tudjanak meg a természetvédők.

A pálmafa fontos étel-, ital- alapanyagforrás rengeteg ember számára. A kutatók attól tartanak, hogy az ismeretlenebb fajok még azelőtt eltűnhetnek, hogy fény derülne a potenciális hasznukra.

Hagyományos módszerekkel felmérni, hogy mely fajok állnak a kihalás szélén, nagyon költség- és időigényes, a kutatók ezért kerestek más módszereket. Ugyan az így kapott eredmények csak becslések, fontos támpontot adhatnak a hagyományos terepi kutatásokhoz. A csapat Madagaszkárt, Új-Guineát, a Fülöp-szigeteket, Hawaiit, Borneót, Jamaicát, Vietnámot, Vanuatut, Új-Kaledóniát és Celebeszt jelölte meg a pálmavédelem kiemelt régióinak.

A Nature Ecology and Evolution szaklapban megjelent tanulmány szerint 92 régióban legalább 185 hasznosításra alkalmas pálmafaj kerülhet veszélybe, ami tovább hangsúlyozza a pálmavédelem szükségességét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!