Az erdőtüzek előrejelzését segítheti a Szegedi Tudományegyetem kutatása

2022. szeptember 27. – 17:13

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre gyakrabban fordulnak elő erdőtüzek világszerte. Idén nyáron a korábbiaknál is több esethez riasztották a tűzoltókat, nemcsak a mediterrán országokban, hanem Magyarországon is. A Szegedi Tudományegyetem kutatói évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult tüzek elleni védekezést és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is.

A Szegedi Tudományegyetemen évek óta zajlik olyan kutatás, amely az erdőtüzekhez kapcsolható. A tudósok egyre közelebb kerülnek egy olyan rendszer kialakításához, amely hatékonyan segíthet az előrejelzésben és védekezésben. Ennek alapja egy terepi mérésekkel pontosított, aktuális és nagy méretarányú adatbázis létrehozása, amely egyfajta térinformatikai alkalmazásként tartalmazza adott terület felszínfedettségét, domborzatát, természetközeli, illetve telepített erdős állapotát, úthálózatát, a vízkivételi helyeket és még sok hasznos információt, amelyek segítenek megfékezni a pusztítást. A multispektrális műholdképeken a kutatók a látható és az infravörös hullámhosszakat is felhasználhatják egy terület erdőtűz-veszélyeztetettségének meghatározásához.

„Ezek a tűzesetek többségében emberi gondatlanság következményei. Nem feltétlenül szándékos a gyújtogatás, lehet mezőgazdasági tevékenység is a kiváltó ok. Viszont az, hogy kialakulhatnak, a klímaváltozásnak köszönhető, hiszen a meggyújtható szárazanyagtartalom megnőtt.

A növekvő hőmérsékleti értékek, nemcsak az átlaghőmérsékletben, hanem a szélsőséges eseményeknek a növekvő, gyakoribb megjelenése is említést érdemel.

A száraz időszakok hossza, idén az aszály súlyossága, amit sajnos a különböző modellek a közeljövőre egyre súlyosabbnak, egyre intenzívebbnek állítanak be – ezek a tüzek, erdőtüzek megjelenését csak fokozzák majd” – mondta dr. Kovács Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék egyetemi docense.

A szegedi kutatók, egyfajta pilot programként, Ásotthalom közigazgatási területére dolgoztak ki a katasztrófavédelemmel együttműködve egy térinformatikai adatbázist és egy ráépülő alkalmazást. A közel hatvan százalékban erdős területet három féle műholdkép – a Landsat, PlanetScope és a Sentinel-2 – adataival és terepi mérésekkel, megfigyelésekkel pontosítva aktualizálják. Ebben a projektben a gyakorlati alkalmazáshoz is közel járnak a kutatók.

„Hálózatelemzéssel támogathatjuk a navigációt egy-egy véletlenszerűen kijelölt pontban, amelyek fiktív erdőtűz eseményt mutathatnak. Tehát az utakhoz kötődően meg tudjuk mondani, hogy az adott szakaszon hány kilométer per órával haladhat a tűzoltóautó, egyáltalán milyen az út minősége, mennyire járható. Ennek alapján tudunk térinformatikai programmal úthálózattervezést, útvonalelemzést végezni. A legrövidebb és leggyorsabb utakat is meghatározhatjuk, hiszen a kettő nem feltétlenül ugyanaz” – mondta dr. Kovács Ferenc.

Ahol a műholdképes adatok alapján sikerül pontosítani egy-egy erdőterület tűzkockázatának mértékét, ott sokkal könnyebb reagálni a spontán, de várható eseményekre is. A kutatók rövidebb távú célja a megelőzés, illetve a terepi és távérzékelési felmérést segítő eszközpark bővítése, később a kutatás eredményeit magába az operatív tervezésbe is beépíteni, a napi gyakorlatban használhatóvá tenni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!