A klímaváltozás miatt egyre inkább számolni kell a porral behurcolt kórokozókkal

2022. augusztus 24. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozás miatt a jövőben egyre inkább számolni kell a porral behurcolt kórokozókkal – hívja fel rá a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

Mint írják, az éghajlatváltozás hatására új, a szervezet számára eddig ismeretlen allergének és kórokozók jelenhetnek meg, melyek az egészséges légző- és keringési rendszert is károsíthatják. Ráadásul a magasabb porkoncentráció hosszabb távon önmagában is káros, és több, porral „utazó” kórokozóval szemben egyelőre nincs védettségünk.

A klímaváltozás hozadéka az adott régióban nem honos kártevők, betegségek megjelenése. A széllel továbbított por is hordozhat az egészségre káros ágenseket: a gombaspórák, baktériumok és vírusok megtapadnak a poron, és a tüdőbe jutva gyulladást, allergiás reakciót vagy fertőzést okozhatnak. Felbukkanásuk az időjárási szélsőségek, például porviharok számával párhuzamosan nő, és földrajzi eredetüktől függően a szervezet teljesen új egészségügyi kihívásokkal találkozhat.

„A megnövekedett porkoncentráció önmagában is okozhat légzőszervi irritációt” – mondja dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója. „A tüdő sokat kibír, a légzőrendszer a 2,5 mikronnál nagyobb méretű részecskék zömét kiszűri. Azonban huzamosabb kitettség és a 2,5 mikron alatti koncentráció növekedése, amilyen a Magyarországon is már több alkalommal megjelenő, szaharai porvihar hatására tapasztalhattunk, hosszú távon krónikus tüdőbetegség kialakulásához vezethet” – mondja.

A szaharai pornapok tüdőbetegségekre gyakorolt hatását a sivatagos területekhez közelebb fekvő Kanári-szigeteken vizsgálták korábban. Azokon a napokon, amikor a koncentráció nagymértékű növekedését észlelték, az ismert tüdőbetegeknél a kórházba kerülés kockázata is nőtt.

Az erdőtüzek hatására szintén megemelkedik a 2,5 mikron alatti részecskekoncentráció, ami rontja az asztmás betegek tüneteit, akik emiatt gyakrabban szorultak kórházi kezelésre. A porkoncentráció emelkedése mellett a hőhullámok is hatással vannak a légzőrendszerre. Az ismert tüdőbetegek körében a külső hőmérséklet jelentős emelkedése ronthatja a betegség tüneteit, kórházba is kerülhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!