Új, állati eredetű vírus terjed Kínában, már 35 esetet regisztráltak

2022. augusztus 10. – 10:37

frissítve

Új, állati eredetű vírus terjed Kínában, már 35 esetet regisztráltak
A megvizsgált 262 cickány 27 százalékánál mutatták ki a vírust, de emberről emberre való fertőzésnek egyelőre nincs nyoma – Fotó: Regis Cavignaux / Biosphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új, állati eredetű vírust találtak Kínában, amit már 35 ember szervezetében mutattak ki – írja a Guardian. A Langja vírus (LayV) fertőzésének tünetei között szerepel láz, kimerültség, köhögés, az étvágy elvesztése és izomfájdalom. Eddig minden fertőzött belázasodott.

A vírust először 2018-ban mutatták ki Santung és Honan tartományokban, de hivatalosan a múlt héten kapott nevet. A legtöbb fertőzött mezőgazdasági munkás és szakértők szerint valószínűnek tűnik, hogy cickányoktól kaphatták el a vírust. A gócpont körül megvizsgált 262 cickány 27 százalékánál mutatták ki a Langja vírust. A helyi házikecskék és házi kutyák 2 és 5 százaléka is fertőzött volt.

A 35 fertőzött közül 26-nál nem találtak más lehetséges kórokozót, ami alapján feltételezhető, hogy az RNS-vírus LayV áll a tünetek mögött. Egyelőre senki nem halt bele a fertőzésbe, és súlyos tüneteket sem jelentettek még, ezért a vírust bemutató múlt heti tanulmány egyik szerzője, dr. Wang Linfa, a Duke-NUS Orvostudományi Egyetem kutatója szerint egyelőre „nincs ok a pánikra”.

A kutatók kiemelték, hogy még túl kevés adatuk van ahhoz, hogy biztosat mondjanak, de kilenc fertőzöttnél végzett kontaktutatás alapján (15 közeli családtagot vizsgáltak) egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. Egy vizsgált kontaktszemély sem volt fertőzött, de fontos, hogy további vizsgálatok szükségesek.

A tanulmány szerint egy henipavírusról van szó, ami egy olyan zoonotikus (állati eredetű) vírusnemzetség, amibe beletartoznak például a Nipah és a Hendra henipavírusok, amik korábban sok halálos áldozatot követelő járványok mögött álltak. Ez alapján a LayV a rokona ezeknek a vírusoknak.

Dr. Benhur Lee mikrobiológus szerint azonban valamivel távolabbi ez a rokonság, és nem egy henipavíusról van szó, csak azoknak egy közeli unokatesójáról. Ezt arra alapozza, hogy a LayV-hez leginkább hasonló, ismert kórokozó a Mocsiang-vírus (MojV), ami 2012-ben három bányásznál is halálos kimenetelű tüdőgyulladást idézett elő. Azóta több, a MojV-hez hasonló vírust is azonosítottak.

Ezekben mind találtak egy ORF-X nevű fehérjét, ami a klasszikus henipavírusokban (például az ausztráliai eredetű Hendrában) nincs meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!