Világszerte a harmadik leggyakoribb baleseti halálok a vízbefúlás

2022. július 25. – 17:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vízbefúlás világszerte a harmadik leggyakoribb baleseti halálok – hívta fel a figyelmet hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben, a vízbefúlást megelőző világnap alkalmából. Az MTI szemléje szerint az ENSZ szakosított szervezete arra figyelmeztetett:

évente több mint 236 ezren vesztik életüket ilyen módon.

A WHO rávilágított arra, hogy a vízbefúlás a gyermekek és serdülők körében a leggyakoribb baleseti halálok. Az ilyen halálesetek több mint 90 százaléka az alacsony és közepes jövedelmű országokban történik, gyakran olyan mindennapos tevékenységek során, mint a fürdőzés, a vízhordás, a csónakázás vagy a halászat. Számos incidens a szélsőséges időjárási jelenségek számlájára írható, mint például a monszuneső.

„A legtöbb ilyen halálesetet meg lehetne akadályozni kipróbált és költséghatékony intézkedésekkel”

– hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Ezzel összefüggésben a WHO főigazgatója a teljesség igénye nélkül a vízbeesést megelőzni hivatott fizikai akadályokat, a mentési technikák elsajátítását, a gyermekek úszásoktatását és napközi felügyeletét, a vízisportok esetében a biztonsági előírások betartását, valamint az árvízhelyzetek kezelését említette.

A WHO mindemellett felszólította az embereket, hogy járjanak úszásoktatásra, a biztonsági fogásokat pedig osszák meg rokonaikkal és barátaikkal.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!