Magyarokat is díjazott a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézete

2022. július 1. – 20:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézete, a genfi székhelyű CERN idén magyar kutatókat is díjazott – tájékoztatta a debreceni ELKH Atommagkutató Intézet (Atomki) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a június 29-én tartott ünnepélyes átadón díjat vehetett át

  • az Atomki két kutatója, Béni Noémi és Szillási Zoltán tudománynépszerűsítő munkájáért, a világszinten ismertté vált CMS virtuális látogatás létrehozásáért és működtetéséért,
  • a francia származású, jelenleg szintén az Atomki kötelékébe tartozó Daniel Francois Teyssier a kísérletekben végzett koordinációs munkájáért,
  • és CMS életműdíjat kapott Bencze György, a Wigner Fizikai Kutatóközpont nyugalmazott kutatója sok évtizedes fáradhatatlan és odaadó kutató-fejlesztő tevékenységéért.

A CERN (Centre Européen pour la Recherche Nucléaire – Európai Nukleáris Kutatási Központ) a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, jelenleg 23 európai tagország – köztük Magyarország – együttműködésével üzemel. Svájc és Franciaország határán terül el, legméretesebb építménye a mélyen a felszín alatt futó, 27 kilométer kerületű hatalmas körgyűrű, amely az LHC (Large Hadron Collider – Nagy Hadronütköztető) nevet viseli. A körgyűrűn négy nagy részecskedetektor helyezkedik el: az ATLAS, az ALICE, a CMS és az LHCb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!