A Pfizer profit nélkül adja minden gyógyszerét a szegényebb országokban

Legfontosabb

2022. május 27. – 13:19

A Pfizer profit nélkül adja minden gyógyszerét a szegényebb országokban
Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon 2022. május 25-én – Fotó: Arnd Wiegmann / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Pfizer bejelentette, hogy minden jelenlegi és jövőbeli szabadalommal védett gyógyszerét és vakcináját nonprofit alapon fog értékesíteni 45 fejlődő országban, és tárgyal más nagy gyógyszergyártókkal, hogy kövessék a lépését – írja a Guardian.

Az amerikai cégnek a davosi Világgazdasági Fórumon tett bejelentése azt jelenti, hogy 27 alacsony és 18 alacsonyabb-közepes jövedelmű országban összesen 1,2 milliárd ember juthat hozzá olcsóbban – azaz a gyakorlatban: juthat hozzá egyáltalán – az érintett gyógyszerekhez.

A bejelentés önmagában is jelentős, hiszen a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártójáról van szó, de azért is figyelemre méltó fejlemény, mert a Pfizert a világjárvány kezdete óta különösen sok kritika érte, hogy a német BioNTechkel közösen fejlesztett vakcinája, majd később a Paxlovid nevű Covid-gyógyszer miatt óriási profitot termel neki a koronavírus. Később azért bírálták a céget, mert nem volt hajlandó lemondani a Covid-vakcinájukra vonatkozó szabadalmairól. (A Pfizer szerint azért, mert ennek a gyártása olyan összetett folyamat, hogy nem tudná bárki megfelelően legyártani; a kritikusok szerint a profitja féltése miatt.)

„Olyan korban élünk, amikor a tudomány egyre inkább bizonyítja, hogy képes felvenni a harcot a világ legpusztítóbb betegségeivel. Sajnos a világban óriási egészségügyi egyenlőtlenségi szakadék van, amely meghatározza, hogy közülünk kik használhatják ezeket az innovációkat, és kik nem”

– mondta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a bejelentéskor.

Bourla azt is elmondta, hogy számos más cégvezetővel beszélt, és biztos benne, hogy más gyógyszercégek is követni fogják a példájukat. Ez azonban szerinte még nem elég, a szegényebb országok lakóit helyszíni munkával is segíteni kell a betegségek diagnosztizálásában és kezelésében, amiben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Orvosok Határok Nélkül segítségére is szükség lesz.

A bejelentést több érintett ország vezetője is üdvözölte. Jayasree Iyer, a gyógyszerekhez való egyenlő hozzáférésért dolgozó, holland központú szervezet, az Access to Medicine Foundation vezetője azt mondta, a kutatásaik alapján a Pfizer vállalása a megfelelő termékekre vonatkozik, a megfelelő országoknak szól, és a megfelelő partnerségeken alapulva tervezik megvalósítani. „De meg kell néznünk, hogyan fog megvalósulni; az vállalásnak előre kell vinnie minket, a vakcinától az oltásig, a gyógyszertől a kezelésig.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!