Sikeresen hajtottak végre dupla kézátültetést az Egyesült Királyságban

2022. május 26. – 20:03

Másolás

Vágólapra másolva

Két új kezet kapott egy skót férfi – írja a BBC. A 48 éves Steven Gallagher szklerodermában, egy autoimmun betegségben szenvedett, emiatt kiütések jelentek meg az arcán és a karján, és gyakran fájt a jobb karja.

A helyzet egyre csak romlott. Hét éve az ujjai elkezdtek begörbülni, míg végül gyakorlatilag folyamatosan ökölbe voltak szorítva. Ez Gallagher elmondása szerint óriási fájdalommal járt, és a kezei teljesen használhatatlanná váltak.

Először Andrew Hart professzor vetette fel a dupla kéztranszplantációt, amivel nem sokkal később Simon Kay professzor – az első brit orvos, aki ilyen műtétet hajtott végre – is egyetértett. Azt azonban mindketten hangsúlyozták: megvan a kockázata, hogy Gallagher mindkét kezét elveszíti.

Végül 2021 decemberében megműtötték a férfit, és azt mondta, hogy amint felébredt a 12 órás műtét után, azonnal meg tudta mozdítani az ujjait.

„A műtét után felébredtem, és egészen szürreális volt. Ezek a kezek fantasztikusak, minden olyan gyorsan történt. Amint felébredtem a műtétből, azonnal mozgatni tudtam őket”

– mondta.

Négy hetet töltött még kórházban, és azóta is eljár fizioterápiára és vizsgálatokra. Bár a nagyobb kézügyességet igénylő feladatok (például egy ing begombolása) még nem mennek neki, de például már meg tudja nyitni a csapot, és tud tölteni magának egy pohár vizet. Erre a műtét előtt már nem volt képes.

Gallagher azt mondta: a műtét előtt akkora fájdalmai voltak, hogy hihetetlen mennyiségű fájdalomcsillapítót szedett. A transzplantáció óta erre már nincs szüksége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!