4,6 milliárd forintnyi dollárért adtak el egy dinócsontvázat

2022. május 13. – 21:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Jurassic Park-filmek velociraptorát inspiráló dinoszauruszfaj egy ritka csontváza 12,4 millió dollárért (4,6 milliárd forintért) kelt el egy New York-i árverésen.

A Christie's aukciósház közleménye szerint a 110 millió éves, Raptor becenevű fosszília az előzetesen becsült ár kétszereséért kelt el – írja az MTI. A leütési ár a második legmagasabb a dinoszaurusz-csontvázak történetében, ennél drágábban – 31,8 millió dollárért – csak egy Tyrannosaurus rex kelt el 2020-ban, ugyancsak a Christie's egy New York-i árverésén.

A csütörtökön elárverezett háromméteres kövület egy Deinonychus antirrhopus csontváza. A ragadozó a mellső lábain lévő madárszerű karmokkal ragadta meg zsákmányát. A nevét is a karmokról kapta: a Deinonychus jelentése „szörnyű karom”.

Az 1993-ban bemutatott első Jurassic Park filmben velociraptoroknak hívták ezeket a ragadozó dinókat, ez Michael Crichton, a film alapjául szolgáló regény szerzőjének ötlete volt, úgy gondolta, ennek drámaibb a hangzása. Ezek a dinoszauruszok azonban valójában sokkal kisebbek, mint a könyvében szereplő ragadozók.

A Jurassic Parknak köszönhetően a Deinonychus antirrhopus az egyik leghíresebb dinoszaurusz lett, de fosszíliaként az egyik legritkább.

Fotó: CHRISTIE'S IMAGES LTD. / AFP
Fotó: CHRISTIE'S IMAGES LTD. / AFPA most eladott csontváz a valaha talált legteljesebb Deinonychus antirrhopus-maradvány, 126 eredeti csontból áll. A magángyűjtő által árverésre bocsátott csontváz új tulajdonosának kilétét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közölt az aukciósház, hogy egy ázsiai licitálóról van szó.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass