Már az űrt is kutatják a régészek

2022. január 20. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

A régészet a föld mélyén rejlő tárgyak helyett most először az űr kutatásába fog: ásók, ecsetek és ásatási szelvények használata helyett a Nemzetközi Űrállomás lakóinak életét fogják kutatni. Hogy alakul az űr társadalma és kultúrája?

Elindult a világ állítólag első űrrégészeti vállalkozása: a következő hetekben a kutatók a Nemzetközi Űrállomás (ISS) mikrotársadalmának életét tanulmányozzák, azt, hogy az űrállomás tartósan összezárt legénysége hogy birkózik meg egymással, az összezártsággal, a gravitáció hiányával, és mit kezdenek, hogyan használják a fent lévő tárgyakat, eszközöket.

A maga nemében ez lesz az első hasonló kutatás, és a Nemzetközi Űrállomás egy sor szempontból valóban izgalmas kutatási terep, már ha valaki talál kutatási finanszírozást egy terepmunkához. Multikulti környezet, ahol a hosszú tartózkodási idő alatt biztos szórakoztató interkulturális kapcsolatok és esetleges súrlódások jönnek létre, remek téma a tárgyi néprajz és az anyagi kultúra vizsgálóinak, akiknek külön érdekes, hogy a hétköznapokban hogy használják esetleg tök máshogy azokat a tárgyakat, amiket elvileg pontos céllal és elképzelésekkel terveztek meg.

„Mi próbáljuk először megérteni, hogy az emberek hogy viszonyulnak azokhoz a tárgyakhoz, amelyekkel együtt élnek az űrben”

– mondta az ISS-en zajló kutatás egyik vezetője, Justin Walsh a kaliforniai Chapman Egyetemről. „Azzal, hogy régészeti megközelítést használunk egy aktív űrterepre, elsőként mutathatjuk meg, hogy az emberek viselkedése hogy alkalmazkodik egy teljesen új környezethez.”

Az alapvetően társadalomtudományi jellegű kutatást mi talán inkább antropológiainak mondanánk, de angolszász területen a régészet és az antropológia amúgy is összefonódik, a résztvevő kutatók pedig tényleg „rendes” régészként kezdték – Walsh társa, az ausztrál Alice Gorman például bennszülött kultúrákkal, onnan nyergelt át a még csak csírájában létező űrrégészetre, hogy az űrszemét kulturális jelentőségével, majd egyéb témákkal foglalkozzon. Erről itt látható egy TEDx-előadása:

A kutatók a következő hetekben a 2000 óta működő Nemzetközi Űrállomáson kialakult és az elmúlt két évtizedben is fejlődő-alakuló űrkultúrát fogják tanulmányozni. Többek között az űrhajósoknak a többi emberrel és a tárgyakkal való interakcióit, a fenti hierarchiát is tükröző anyagi világot, a tárgyaknak a konfliktusok és kooperációkban játszott szerepét fogják tanulmányozni, na meg a mikrogravitáció hatását a társadalmi életre. A kutatás két hónapig tart, addig is érdemes lehet követni a projekt honlapját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!