Elárverezik a világ legnagyobb csiszolt gyémántját

2022. január 17. – 17:55

Elárverezik a világ legnagyobb csiszolt gyémántját
Fotó: Giuseppe CACACE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban elárverezik a világ legnagyobb csiszolt gyémántját, az 555,55 karátos Enigmát, írja az MTI. A gyémántot az aukció előtt állítják először ki, Dubajban.

„Az Enigma soha korábban nem volt nyilvánosan látható”

– mondta Nikita Binani, a Sotheby's aukciósház londoni ékszerszakértője. A gyémánt kiindulási árát már meghatározták, ezt azonban csak külön kérésre közlik az érdeklődőkkel. Binani hozzátette, a gyémánt több mint húsz éve van jelenlegi tulajdonosánál, aki azonban nem kívánja felfedni kilétét. Arról, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, egy családi örökség része volt-e, nincsenek információk.

Az Enigma 2006-ban került be a Guinness Rekordok könyvébe mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja. Az Enigma egy fekete gyémánt, ami nem túl gyakori képződmény, keletkeződésük 2,6-3,8 milliárd évre nyúlhat vissza. Nyomokban nitrogént és hidrogént tartalmaznak, valamint oszbornitot, amely csak a meteoritokban fordul elő: ilyen gyémántokat eddig csak Brazíliában, illetve a Közép-Afrikai Köztársaságban találtak.

Fotó: Giuseppe CACACE / AFP
Fotó: Giuseppe CACACE / AFP

A Forbes szerint az árverésen kriptovalutával lehet majd fizetni a gyémántért. Mint írják, a gyémántot az viheti majd el, aki ártól függetlenül a legmagasabbat ajánlja. A Sotheby's aukciósház a drágakövek erős piacát nézve nagyjából 4,1-6,8 millió dollárnyi bevételre számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!