Követ rágcsáló kőnyúl lett a rejtélyes Hold-kunyhóból: csak közelebb kellett mennie a holdjárónak

2022. január 8. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

December elején egy rejtélyes kunyhónak vélt valami tartotta lázban azokat, akik látták a kínai Jütu-2 holdjáró által továbbított képeket, de azóta sikerült közelebb araszolnia a járműnek, és a kunyhót most már jáde nyúlnak nevezik.

A Jütu-2 a hold sötét oldalán, tehát azon a részen mozog, amelyet a Földről sosem láthatunk, és sok új dolgot fedez fel. Például olyan porózus talajréteget talált, amely 40 méteres vastagságú, és egy furcsa gélszerű anyagot is vizsgált, amely igazából egy meteoritbecsapódás okozta összeolvadt kőzet.

Amikor a horizonton feltűnt a szabályos alakú „kunyhó”, természetesen sokan viccelődtek azzal, hogy bizonyíték a földönkívüli életre, míg a földhözragadt kutatók egyből azt mondták, hogy egy becsapódási zóna közelében lévő kőtörmelék lehet az objektum.

Nekik lett igazuk. A közelebb érő Jütu-2 újra felvételt készített, és a zöldes színű kő már inkább egy fűben üldögélő nyúlra hasonlít, ezért a jáde nyúl nevet kapta. Egyébként ezt jelenti a holdjáró neve, a Jütu is. A korábbi fotók alapján sokan valami monumentális sziklát vártak, de ehhez képest csalódás a nyúl mérete.

A Csang'o holdszondát 2018 decemberében lőtték ki, és 2019 januárjában landolt a Holdon, a magyar Kármán Tódorról elnevezett Von Kármán-kráterben. Ezután indult útnak a leszállóegységből a holdjáró. Az első évben nem szaggatta szét magát, összesen 357 métert tett meg. Ennek persze az is a magyarázata, hogy csak napenergiát használ a működéséhez, így gyakran hibernálja magát.

(via Independent, LiveScience)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!