A homoki gyík az év hüllője

2022. január 05. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

2022-re Magyarország egyik legkevésbé ismert gyíkját, az alföldi pusztákhoz kötődő homoki gyíkot választotta az év hüllőjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya. Az év hala, a bodorka, az év madara a zöld küllő lett.

Az MME közleménye szerint a homoki gyík testhossza mindössze 6-8 centiméter, a farka viszont a testhossz kétszeresét is elérheti. A hímek hátának közepén világoszöld sáv fut végig, amely a nászidőszakban élénkebb, később sötétebbé válik. A zöld sávot mindkét oldalon egy-egy barna, a szélein csipkézett, a testoldal felső részét is magában foglaló sáv határolja.

A homoki gyík nappal aktív, jól bírja a magas hőmérsékletet, még a meleg nyári napokon is szinte egész nap a felszínen mozog, apró gerinctelenekkel táplálkozik. Amikor nem aktív, földalatti üregekbe húzódik vissza. Az október végén kezdődő téli hibernációból március elején-közepén jön elő, a párzás áprilisban kezdődik.

Bár a homoki gyík dél-kelet európai elterjedésű hüllő, Magyarországon az Alföld homokpusztagyepein fordul elő a leginkább. A Pesti-síkságtól kezdve a Duna-Tisza közének szinte minden homokhátán megtalálható, ahol természetes gyepek fennmaradtak. Ahogyan Magyarországon mint minden hüllő és kétéltű, ez a faj is védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft – olvasható az MME közleményében.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!