Történelmi múmia-unboxing Kairóban: 3500 év után digitálisan csomagolták ki I. Amenhotepet

2021. december 28. – 21:31

Történelmi múmia-unboxing Kairóban: 3500 év után digitálisan csomagolták ki I. Amenhotepet
I. Amenhotep fáraó múmiája, Forrás: Frontiers in Medicine

Másolás

Vágólapra másolva

MegCT-zték Kairóban a fáraót: számítógépes tomográfiával csomagolták ki digitálisan I. Amenhotep egyiptomi fáraót, így három és fél évezreddel a halála után a múmia megbontása nélkül sikerült szembenézni Núbia hódítójával.

A Krisztus előtt a 16. században, a XVIII. dinasztia tagjaként uralkodó I. Amenhotepé az egyetlen fáraómúmia, melyet 140 éve bontatlanul őriznek. Amikor 1881-ben a régészek feltárták a thébai nekropoliszban lévő rejtekhelyét, a gyönyörű maszk és a kötések védelme érdekében a múmiát érintetlenül hagyták, és azóta is így óvták a kairói Egyiptomi Múzeumban.

Amenhotep múmiája más fáraómúmiákkal együtt mostantól az új nagyszabású kiállítóhelyre, az Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumába költözik, ez pedig lehetőséget adott rá, hogy digitálisan tárják fel, mit rejt a belseje – írja a BBC. A kairói egyetem orvostudományi karán folytatott CT-vizsgálattal több mint három évezred után sikerült láthatóvá tenni a fáraó bebalzsamozott arcát: keskeny áll, kis orr, göndör haj, enyhén kiálló felső fogak – állítólag nagy a hasonlóság apjával, a dinasztiaalapító I. Jahmesz fáraóval.

I. Amenhotep számítógépes tomográfiával feltárt koponyája. Forrás: Frontiers in Medicine
I. Amenhotep számítógépes tomográfiával feltárt koponyája. Forrás: Frontiers in Medicine

A kutatók megállapítása (tanulmányuk itt olvasható) szerint a fáraó 169 cm magas és kb. 35 éves volt halála idején – külsérelmi nyom nélkül, látszólag jó állapotban lévő, egészségesnek tűnő szervezetével a feltételezésük szerint fertőzés végezhetett. A mumifikálásról is új információk derültek ki: Amenhotep volt az első fáraó, akit keresztbe font karral mumifikáltak, az agyat pedig szokatlan módon nem távolították el. A múmiát négy évszázaddal a halála után az egyiptomi papok gondosan „restaurálták”, és a halál utáni – bizonyára sírrablóknak köszönhet – sérüléseit is igyekeztek helyreállítani: az elmozdult nyakat és fejet gyantás kötéllel rögzítették a testhez, hasonlóképpen jártak el a leszakadt egyik karral is, a hasába pedig amuletteket helyeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!