Egy 3600 évvel ezelőtti vulkánkitörés áldozatát találhatták meg Törökországban

2021. december 28. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók először bukkanhattak a 3600 évvel ezelőtti szantorini, más néven minószi vagy thérai vulkánkitörés egyik áldozatára egy elpusztult bronzkori város romjai között a törökországi Cesme városában, az Izmiri-félsziget nyugati csücskén – írja az MTI.

A fiatal férfit és kutyáját azonban nem közvetlenül a kiömlő láva vagy hamufelhő ölte meg, hanem a szeizmikus esemény kiváltotta szökőár.

Az elmúlt évezredek legerősebb vulkánkitörése a Földközi-tenger egész keleti medencéjét érintette a késő bronzkorban, eddig azonban kevés biztos nyom utalt arra a szökőárhullámra, amely a környező partvidékeket sújtotta.

Az Ankarai Egyetem, a Haifai Egyetem és Bécsi Műegyetem kutatói a legkorszerűbb elemzési módszerekkel tanulmányozták a török szárazföld partvidékén, Cesmében talált hamu- és hordalékrétegeket, és ennek eredményeként minden korábbinál jobban sikerült rekonstruálniuk a korabeli eseményeket.

Bár Akrotiri bronzkori várost – Pompejihez hasonlóan – vastag hamuréteg borította be a vulkánkitörés nyomán, áldozatok maradványait nem találták meg, vélhetően azért, mert a kitörés több szakaszban következett be, ami lehetővé tette a szigetlakóknak, hogy elmeneküljenek.

A Szantorini-szigetcsoporttal szemben fekvő török tengerparton, Cesmében talált férfi életét a vulkánkitörés okozta első nagy, épületeket, sőt kőfalakat romba döntő szökőár olthatta ki, maga alá temetve azt a házat is, amelyben a férfi tartózkodott. Már az első hullám nyomán vulkáni anyagok rakódtak le, de hamar lesújtott egy második óriási szökőár is a városra. Ezt követően vulkáni hamu rakódott le, közben tüzek gyúltak az Égei-tenger számos szigetén, és égő anyag lebegett a tenger felszínén.

Ezek a kutatási eredmények alátámasztják azt a feltevést, hogy a hatalmas vulkánkitörés több szakaszban zajlott le, és több óriási szökőárt váltott ki a térségben.

A PNAS tudományos szakfolyóiratban publikált dolgozatában a kutatócsoport szerint az i. e. 1612-ben történt vulkánkitörés okozta cunamik sok más nyomát lehetne kimutatni, de ilyenek után jelenleg még csak olyan esetekben kutatnak, amikor vulkáni hamu nyomát is megtalálják, márpedig a hamut többnyire elhordták a későbbi beépítéskor, miközben a szökőár által hátrahagyott törmelék a helyén maradhatott.

A vulkánkitörés az emberiség írott történelmének egyik legnagyobb hatású eseménye volt. Feltételezik, hogy a robbanáskor támadt földrengés és szökőár felelős legalább részben a minószi civilizáció megsemmisüléséért és eltűnéséért a közeli szigeteken és Krétán (Knósszosz) is, valamint az Égei-tenger partvidékén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!