Közzétették, hogy melyik európai városokban a legszennyezettebb a levegő

2021. december 23. – 12:21

Közzétették, hogy melyik európai városokban a legszennyezettebb a levegő
Óbudai panelház a Táborhegyi út felől 2020. január 10-én a budapesti szmogriádó elrendelése után – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos mérőállomások és a légszennyezéssel foglalkozó Airly vállalat adatai alapján közzétették, hogy melyik európai városokban volt a legszennyezettebb a levegő – írja az Euronews. A felmérésben vizsgálták a szállópor-koncentrációt és a nitrogén-dioxid szintjét is, ami nagy mennyiségben növelheti a légzőszervi megbetegedések kockázatát.

A szálló por koncentrációja a balkáni és a közép-európai városokban volt a legmagasabb, például Zágrábban, Bukarestben és Thesszalonikiben.

A magas nitrogén-dioxid-szint összefüggött a közlekedéssel: ahol nagyobb volt az autóforgalom és több volt a régi típusú, kevésbé környezetbarát jármű, ott magasabb szintet mértek. Ez jellemző volt például Nápolyra, Krakkóra, Párizsra vagy Madridra is.

„Ez azt mutatja, hogy Kelet- és Kelet-Közép-Európa más problémákkal küzd a levegőszennyezés terén, mint Nyugat-Európa” – mondta Wiktor Warchalowski, az Airly vezérigazgatója.

Az igazgató hozzátette: azt látni, hogy különböző országokban eltérő szennyezőforrások léteznek, de ez nem változtat azon, hogy a levegő szennyezettsége mindenkire nézve kockázatos. Szerinte amikor a légszennyezés káros következményei szóba kerülnek, nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni:

„A légszennyezés a világ GDP-jének 1 százalékába kerül a betegszabadságok, az orvosi kezelések és a termelékenység csökkenése miatt. Ez személyenként 300 dollárnak (kb. 100 ezer forintnak) felel meg világszerte.”

A magas légszennyezettség kialakulásának kedvez, ha egy város völgyben vagy medencében fekszik.

Magyarországon a budapesti Városháza ügyfélszolgálati irodájában kérhet tanácsot a lakosság a levegőtisztaság védelméről és a lakások energiahatékonysági korszerűsítéséről. A HungAIRy tanácsadó irodájában a levegőszennyezés kockázatairól és társadalmi hatásairól lehet tájékozódni, de emellett megoldási javaslatokkal is szolgálnak, és ösztönzik a környezetbarát életmód elterjedését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!