Hat év után virágzik a holland pénisznövény, olyan szaga van, mint a rothadó húsnak

2021. október 29. – 13:20

Hat év után virágzik a holland pénisznövény, olyan szaga van, mint a rothadó húsnak
A holland botanikus kert egyik vendége fotózza a pénisznövényt – Fotó: LEX VAN LIESHOUT / ANP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Hollandia legrégebbi botanikus kertjében dolgozó személyzet és az oda látogató kertkedvelők nagy örömére az elültetéstől számított hat év után először virágzik a hely egyik ékköve, egy hatalmas pénisznövény. Csak a penetráns szag jelenthet némi kellemetlenséget, a növénynek ugyanis olyan szaga van, mint a rothadó húsnak.

A növény latin neve Amorphophallus decus-silvae, amit alaktalan vagy torz pénisznek lehet fordítani. A LiveScience cikke szerint ezt a példányt eredetileg levélnyesedékből termesztette az 1590-ben alapított kert egyik önkéntese, majd az évek során szorgalmasan ápolta. Azóta hatalmasra nőtt, bőven a csodájára járó emberek fölé ágaskodik. Ebben a videóban is meg lehet nézni:

A rothadó húsra emlékeztető szag nem a bordázott részéből árad, hanem a lila színű lombozatból. A vadon élő rokonához, a titánbuzogányhoz (Amorphophallus titanum) hasonlóan a decus-silvae is arra használja bűzét, hogy a legyeket és más beporzó rovarokat odacsalogassa.

A virágzáshoz annyi energiára van szüksége, hogy utána több évig takarékoskodnia kell, hat-hét évbe is beletelhet, mire meg tud annyira erősödni, hogy újra virágozzon. Ezen a példányon kívül mindössze két ilyen növény virágzik Európában. A holland botanikus kertben legutóbb 1997-ben virágzott péniszvirág.