Magyar tudós részvételével fejlesztettek ki vakcinát a horogféreg-fertőzés ellen

2021. október 27. – 13:59

Másolás

Vágólapra másolva

A Queenslandi Egyetem kutatói egy új, szájon át beadható vakcinát fejlesztettek ki a világszerte már több millió halálesetet okozó horogféreg-fertőzés megelőzésére egy magyar tudós vezetésével. A kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint a kezdeti eredmények azt mutatják, hogy a vakcinával végzett kísérletek kétszer olyan hatásosnak bizonyultak, mint a jelenleg alkalmazott kezelések.

A Queenslandi Egyetem Kémiai és Molekuláris Biológiai Tudományok Iskolájának professzora, Tóth István elmondta: a vakcina fő vonzereje, hogy tablettában, folyadékként vagy porban is be lehet venni, ami megkönnyíti a fejlődő országokban való terjesztését.

„A vakcinajelöltünket szájon át lehet bevenni, ezért nincs szükség egészségügyi személyzetre a beadásához, nem szükséges a különleges tárolása sem, ezért nagy, elszigetelt populációkat is el lehet látni vele” – magyarázta Tóth. Becslések szerint világszerte mintegy félmilliárd ember lehet fertőzött a horogféreg-parazita valamely változatával, elsősorban a trópusi és szubtrópusi régiókban, köztük a szubszaharai, amerikai, kínai és kelet-ázsiai térségben élők.

A parazita különösen veszélyes azokban a fejlődő országokban, ahol rossz a vízminőség és a higiénia. A Stanfordi Egyetem kutatása szerint évente 65 ezer ember halálát okozza a parazita által terjesztett betegség, de a gyermekek testi fejlődést is károsítja, és esetenként vetélést is okozhat a nőknél.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!