900 éves lovagi kardot talált a tengerfenéken egy izraeli búvár

2021. október 18. – 12:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy körülbelül 900 éves lovagi kardot talált a Földközi-tengerben egy izraeli búvár. A vasból készült kard pengéje egy méter hosszú, a markolata pedig 30 centiméteres. A rendkívül értékes lelet évszázadokon át hevert a tengerfenéken Izrael partjainál – közölte hétfőn az Izraeli Régészeti Hivatal.

„A tökéletes állapotban megőrzött kard gyönyörű és ritka lelet, és nyilvánvalóan egy keresztes lovagé volt” – mondta Nir Distelfeld, a hivatal munkatársa. Az Izraeli Régészeti Hivatal közleménye kiemeli, hogy a Kármel hegyvonulat menti partvidék már az ókortól kezdve fontos kikötőpont volt. Az olyan kikötővárosok, mint Dor és Atlit a Földközi-tenger minden szegeltéből odavonzotta a kereskedőhajókat. Ennek köszönhetően ez a környék egy valódi kincsesbánya a régészek számára. „A nemrég előkerült kard is egy ilyen lelet” – mondta Distelfeld.

Azon a helyen, ahol megtalálták a kardot, korábban arra utaló jeleket is felfedeztek, hogy ott valamikor egy horgonyzóhely lehetett, amit a keresztes háborúk során a Szentföldre érkező lovagok is használtak.

Nir Distelfeld, az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) munkatársa a lelettel – Fotó: Anastasia Shapiro / Izraeli Régészeti Hivatal
Nir Distelfeld, az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA) munkatársa a lelettel – Fotó: Anastasia Shapiro / Izraeli Régészeti Hivatal

A lelőhely környékét az Izraeli Régészeti Hivatal június óta vizsgálja, de a tengerfenéken lévő leletek nagyon nehezen hozzáférhetőek, mivel az iszap újra és újra betakarja azokat. „A legkisebb vihar is megmozgatja a homokot, és feltárja a tengerfenék egyes területeit, miközben másokat betemet. Ezért rendkívül fontos, hogy minden ilyen leletet jelentsünk, és mindig igyekszünk a helyszínen dokumentálni ezeket” – mondta Kobi Sharvit, a régészeti hivatal tengeri osztályának vezetője.

Az Atlitben élő búvár, Shlomi Katzin múlt szombaton talált rá a kardra, amit felszínre is hozott. Ezután kapcsolatba lépett Nir Distelfelddel, és a leletet átadta a hatóságoknak. Katzin elismerő oklevelet kapott jó állampolgári cselekedetért – írja a hivatal közleménye.

(via Jerusalem Post, i24 News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!