Már 12 ezer évvel ezelőtt is dohányozhattak az emberek

2021. október 12. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egy új régészeti felfedezés szerint az emberiség sokkal régebb óta ismeri és használja a dohánynövényt, mint azt eddig gondolhattuk. Régészek négy elszenesedett dohánymagot találtak egy ősi tűzrakóhelyen Utah államban, ami arra utal, hogy a korai amerikaiak már 12 300 évvel ezelőtt is használhatták a dohányt – írja a BBC.

Az eddigi legkorábbi, a dohány használatára utaló lelet egy 3300 éves pipa volt, amit Alabama államban fedeztek fel. A mostani leleteket, az alig pár milliméteres növénymagokat Utah állam északi, sivatagos részén, egy ősi táborhelyen találták. A régészek itt egy tűzrakóhely maradványait fedezték fel, ami körül állati csontmaradványokat, kőszerszámokat és egy lándzsahegyet is találtak.

Daron Duke és Michael Shane régészek feltárást végeznek Utah államban – Fotó: Sarah K. Rice/Handout via REUTERS
Daron Duke és Michael Shane régészek feltárást végeznek Utah államban – Fotó: Sarah K. Rice/Handout via REUTERS

A felfedezés azt bizonyíthatja, hogy a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató amerikai őslakosok főzés vagy szerszámkészítés közben fogyaszthatták a dohányt – olvasható a Nature Human Behaviour című folyóiratban megjelent tanulmányban. „A lelet arra utal, hogy az emberek már viszonylag korán megismerték a dohány bódító hatását, nem csak akkor, amikor évezredekkel később földműveléssel és háziasítással kezdtek el foglalkozni” – mondta Daron Duke, a tanulmány egyik szerzője.

A dohánynövény őshonos az amerikai kontinensen, a benne található nikotin pedig pszichoaktív függőséget okoz. A dohány a 15. században kezdett széles körben elterjedni a világon, miután az európai felfedezők megérkeztek Amerikába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!