A Johnson&Johnson is kitünteti Karikó Katalint és kutatótársát, Drew Weissmant

2021. szeptember 29. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman, a Covid-19-vakcinák fejlesztésének „tudományos szuperhősei” kapták idén a Paul Janssen-díjat – közölte portálján a kitüntetést alapító Johnson&Johnson. Az MTI szemléje szerint a két tudóst azért jutalmazták, mert munkájuk révén lehetővé vált a hírvivő RNS (mRNS) használata a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztésében, valamint munkájuk óriási lehetőségeket nyitott más betegségek jövendőbeli védőoltásainak és kezeléseinek kidolgozásához.

Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvaniai Egyetem professzorát az egész világon elismert tudósokból álló független bizottság választotta a díj 2021-es nyerteséül. 2004-es alapítása óta 19 kutató kapta meg az elismerést, közülük öten kaptak Nobel-díjat.

Johnson& Johnson a Heurékapillanatok: a vakcinatudomány szuperhősei címmel élő internetes adásban jelentette be a nyerteseket. A Paul Janssen orvosbiológiai kutatási díjat a Johnson&Johnson amerikai multinacionális cég az anyavállalatot (Janssen Pharmaceutica gyógyszergyárat) alapító Paul Janssen emlékére alapította. A díjjal 200 ezer dollár (61,8 millió forint) jár.

Paul Janssen több mint 80 gyógyszer felfedezésében és kifejlesztésében játszott szerepet. A gyógyszerek közül négy ma is szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) alapvető gyógyszereket felsoroló listáján.

Szeptember kezdete óta Karikó Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal együtt elnyerte a 3 millió dollárral járó Breakthrough Prize-t, illetve klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat, illetve Karikó Katalinnak ítélték oda a Francia Tudományos Akadémia legnagyobb elismerését, az is eldőlt, hogy 2022-ben Karikó és a BioNTech alapító-igazgatói kapják az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a Paul Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díjat.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!