Túl sok az MDMA és a kokain a Glastonbury fesztivál melletti folyóban, mert a fesztiválozók a szabadban pisilnek

2021. szeptember 28. – 15:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Környezetet károsító mértékben mutattak ki kábítószereket a Glastonbury fesztivál helyszínénél lévő Whitelake folyóban, írja az MTI.

A mérések szerint a fesztivál idején az MDMA és a kokain szintje a folyóban olyan magas, hogy képes károsítani a vízi élővilágot, köztük a ritka angolnapopulációkat a folyó távolabbi szakaszain is. A szakemberek felszólították a fesztivál látogatóit, hogy használják a wc-t, mert a drogszármazékok a szabadban vizeléssel jutnak a vízbe.

A kutatók az utolsó, 2019-ben megrendezett Glastonbury fesztivál előtt, alatt és után mérték a vízben lévő kábítószer mértékét a Whitelake folyónak a fesztivál helyszíne feletti és alatti szakaszán. Mint kiderült, az MDMA koncentrációja négyszeresére nőtt egy héttel a fesztivál után. A kokainkoncentráció olyan magasra nőtt, hogy az már hatással van a védett fajként számontartott angolnák életciklusára.

„Minden fesztiválhelyszínen kimutatható a nyilvános vizelésből származó, tiltott kábítószerek általi szennyeződés” – mondta Dan Aberg, a walesi Bangori Egyetem természettudományi karának mesterszakos hallgatója, a kutatás egyik résztvevője.A szakemberek szerint kutatásokat kell végezni azon lehetséges környezetbarát módszerek feltárására, amelyekkel csökkenteni lehet a fesztiválokról eredő tiltott szerek kibocsátást és hatását. Mint kiemelték, a fő gond ezeknek a környezeti hatása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!