Utoljára a második világháború miatt csökkent akkorát a várható élettartam, mint mostanában

2021. szeptember 27. – 12:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány eredményeképp számos országban olyan mértékben esett vissza a várható élettartam, amilyet a második világháború óta nem tapasztaltak Nyugat-Európában – állapították meg az Oxford Egyetem Leverhulme Demográfiai Kutatóközpontjának szakértői. A várható élettartam az a kor, melyet egy újszülött feltehetően megérhet, ha a halálozási számok továbbra is úgy alakulnak, ahogyan születése pillanatában.

Egyes országokban az elmúlt évek előrelépéseit rövid idő alatt semmissé tette a járvány – írják a kutatók az International Journal of Epidemiology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban az MTI szemléje szerint. A férfiaknál általában nagyobb a visszaesés mértéke, mint a nőknél.

Magyarországon az adatok szerint a nőknél 2019-hez képest 2020-ban 79,54 évről 78,89 évre, férfiak esetében 72,81 évről 72,11 évre csökkent a várható élettartam. Vizsgálatukhoz a tudósok 27 európai ország, az Egyesült Államok és Chile adatait elemezték. Ezek közül 27-ben csökkent 2020-ban a várható élettartam, 22 országban legalább fél évvel.

„Legutóbb a második világháború alatt figyelték meg a várható élettartam ilyen mértékű visszaesését egy éven belül több nyugat-európai országban, például Spanyolországban, Angliában és Walesben, Olaszországban és Belgiumban” – mondta José Manuel Aburto, a tanulmány társszerzője.

Az Oxford Egyetem tájékoztatása szerint a várható élettartam csökkenése a legtöbb országban összeköthető a Covid-19 okozta halálesetekkel. „A tény, hogy eredményeink ilyen nagy, a Covid-19-hez közvetlenül köthető hatást mutatnak, jól szemlélteti, milyen pusztítást végzett a betegség több országban” – mondta Ridhi Kashyap társszerző.

A legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban élő férfiaknál csökkent tavaly a várható élettartam: 2019-hez képest 2,2 évvel. Amerikában a 60 év alatti, keresőképes korban lévők megemelkedett halálozási aránya volt szembeszökő – fejtette ki Kashyap. Ezzel szemben a legtöbb európai országban elsősorban a 60 év felettiek halálozási aránya növekedett.

A legtöbb vizsgált országban a férfiaknál nagyobb mértékben esett a várható élettartam, mint a nőknél. Tizenegy országban a férfiak esetében több mint egy évvel csökkent, nőknél ez 8 országban volt megfigyelhető. Ez a változás megsemmisítette a koronavírus-járványt megelőző 5,6 év fejlődését.

Az Egyesült Államokban drámai módon csökkenő várható élettartamról már júniusban beszámolt egy, a British Medical Journal című tudományos lapban megjelent tanulmány, ezzel bővebben ebben a cikkben foglalkoztunk. Kashyap szerint több ország, köztük alacsony és közepes bevételű államok halálozási adataira is szükség lenne ahhoz, hogy jobban megismerhessék a globális pandémia hatásait.

Magyarországon egyébként múlt héten tartottak demográfiai csúcsot, amin Orbán Viktor magyar miniszterelnök a nyugat családpolitikáját kritizálta, és szerinte védekezni kell a nyugati baloldal ellen, amely célba vette a gyerekeket. Részletesen erről itt írtunk.