Légköri szén-dioxid-rekordot okoztak a nyári erdőtüzek

2021. szeptember 21. – 18:52

frissítve

Légköri szén-dioxid-rekordot okoztak a nyári erdőtüzek
Erdőtűz Észak-Amerikában – Fotó: Mike McMillan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) kedden közzétett adatai szerint idén nyáron rekordot döntött az északi félteke számos részén pusztító súlyos erdőtüzek által kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

Az intenzív tüzek, köztük a Földközi-tenger, Észak-Amerika és Szibéria forró pontjain keletkezett tüzek több mint 2,7 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátottak ki a nyáron, idézi az MTI a jelentést. Júliusban és augusztusban is havi rekordot döntött a tüzekből fakadó károsanyag-kibocsátás. A júliusi kibocsátás több mint fele az észak-amerikai és szibériai tüzeknek tudható be.

Európában a mérési adatok feljegyzésnek kezdete óta az idei volt a legmelegebb nyár, és a Földközi-tenger térségében is megdőlt a hőmérsékleti rekord, akárcsak az Északi-sarkvidék és Kanada egyes részein.

Az emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás miatt a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá és intenzívebbé válnak, a szárazság és a hőhullámok pedig idén a Földközi-tenger térségében számos erdőtüzet okoztak, nagy mennyiségű füstszennyezést bocsátva ki.

Az Északi-sarkvidéken – amely 2000 óta több mint kétszer olyan gyorsan melegedett, mint a bolygó többi része – június és augusztus között 66 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe a Copernicus szolgálat adatai szerint.

Mark Parrington, az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központhoz tartozó Copernicus vezető tudósa és erdőtűzszakértője közleményében kiemelte, hogy a nyáron megfigyelt erdőtüzekkel kapcsolatban a számuk, az érintett területek nagysága, a tüzek intenzitása és elhúzódása is szokatlan volt.

Az északkelet-szibériai Jakutföldön például június óta égtek az erdőtüzek, és csak augusztus végén kezdtek visszahúzódni, egyes tüzek pedig még szeptemberben is folytatódtak – mondta Parrington.

Eközben Kanada egyes részein, a csendes-óceáni térség északnyugati részén és Kaliforniában június vége, július eleje óta nagy kiterjedésű erdőtüzek pusztítanak. Parrington magyarázata szerint a globális felmelegedés miatt aszályosabb és melegebb időjárás fokozza a tűzveszélyt. A szakember figyelmeztetett arra, hogy az elkövetkező hetekben is további tüzek várhatóak, az Amazonas vidékén és Dél-Amerikában is.

Mint arról beszámoltunk, a nyár folyamán Dél-Európán és Észak-Afrikán erdőtüzek söpörtek végig. Legalább 65 ember vesztette életét Algériában a tüzekben, ezreket evakuáltak tűzvész miatt Izraelben és a francia Riviérán. Görögországban közel százezer hektár erdő égett le, ezreket evakuáltak egy Athén melletti szigetről, és egy önkéntes tűzoltó meghalt a lángok során. A törökországi tüzekben legalább nyolc ember meghalt, köztük egy önkéntes, aki ivóvizet és egyéb frissítőket vitt a marmarisi tűzoltóknak. Két ember vesztette életét az olaszországi calabriai régió tüzében, Szicília hat hónapra rendkívüli állapotot hirdetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!