Magyar tagja lett az UNESCO kutatási tanácsának

2021. szeptember 15. – 10:20

Magyar tagja lett az UNESCO kutatási tanácsának
Szathmáry Eörs az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete Növényrendszertani Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékén 2017. június 13-án – Fotó: Czimbal Gyula / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az UNESCO alapkutatási programja irányító tudományos tanácsának tagjává választották Szathmáry Eörs evolúcióbiológust, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont kutatóprofesszorát, írja az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat honlapja.

A tanács alapkutatással kapcsolatos kérdésekben ajánlásokkal látja el az ENSZ vezetőit. Szathmáry Eörs úgy gondolja, hogy tagságával a magyar alapkutatásokat is támogatni tudja, ami a világjárvány idején minden eddiginél fontosabb feladat. A mandátuma három évre szól.

A Nemzetközi Alapkutatási Program (IBSP) 2005 óta működik az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetén, az UNESCO-n belül. Az IBSP feladatul vállalta, hogy segíti a felfedező kutatásokat az alapításakor meghatározott négy természettudományos – biológia, kémia, fizika és matematika – területen. A program kiemelt célja, hogy az alapkutatási felfedezések támogatása és elterjesztése révén elősegítse azok alkalmazását, ezzel is hozzájárulva az emberiség életének jobbá tételéhez, illetve környezetünk megóvásához.

A harminc tudósból álló tanácsba Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának vezetője jelölte Szathmáryt.

„Kiemelt feladatomnak tartom, hogy minden rendelkezésemre álló eszközzel segítsem az alapkutatásokat. A felfedező kutatásokat védenünk kell és meg kell értetnünk a társadalommal, hogy enélkül a civilizáció komoly veszélybe kerülhet” – nyilatkozta Szathmáry Eörs, aki szerint a megválasztása egyértelmű elismerés a magyar tudományos közösség számára.

Az ELKH közleménye szerint mára egyértelmű lett, hogy a felbukkanó fertőző betegségek gyökerében súlyos ökológiai problémák is találhatók.

Az ember felelőtlenül használta a környezetet, nagy részben azért is, mert nem álltak rendelkezésre azok az ökológiai ismeretek, amelyek ennek veszélyeire figyelmeztethették volna, vagy ha igen, akkor inkább nem vettek ezekről tudomást.

„Mi, az Ökológiai Kutatóközpont kutatói már évek óta igyekszünk felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy az egészségügyi és a társadalmi problémák elválaszthatatlanok az ökológiai tehertételektől. Ezért előadásomban mindenképpen szót fogok ejteni arról, hogy a COVID-19 korántsem az utolsó járvány, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie. Annak érdekében, hogy a következő kórokozó ne okozhasson ekkora világjárványt, már most el kell kezdeni a megelőzést, amely elképzelhetetlen az ökológiai és evolúciós kutatások nélkül”

– mondta Szathmáry Eörs a bemutatkozó előadásáról, amit a tanács jövő heti ülésén fog megtenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!