Grönlandnál találták meg a legészakibb szigetet a Földön

2021. augusztus 28. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Dán és svájci kutatók véletlenül felfedeztek egy földdarabot, ami vélhetően a Föld legészakibb elhelyezkedésű szigete – írja a BBC News.

A Morten Rasch által vezetett hatfős tudóscsapat azt tervezte, hogy az 1978-ban felfedezett Oodaaq szigetre utazik helikopterrel, ahol az expedíció részeként mintákat vesznek, hogy az extrém körülményekhez alkalmazkodó életformákat kutassák. Az Oodaaq az egyik legészakibb sziget, ami a 83° 40′ szélességi körnél található, 704,2 kilométerre az Északi-sarktól.

Morten Rasch a szigeten – Kép: a kutató Facebook-oldala
Morten Rasch a szigeten – Kép: a kutató Facebook-oldala

Amikor Raschék ellenőrizték a mintavétel helyét az illetékes dán hatósággal, kiderült, hogy nem az Oodaaq-n vannak, hanem onnan majdnem 800 méterre északra, vagyis véletlenül találtak egy még északibb területet. A nagyjából 60×30 méteres, leginkább morénából és iszapból álló földdarab a kutatók szerint a legészakibb sziget a Földön, ugyanakkor Rasch szerint ennek „tudományos szempontból nincs nagy jelentősége.”

A felfedezés hivatalos adminisztrálása még nem történt meg, a csapat mindenesetre a Qeqertaq Avannarleq nevet javasolja, aminek jelentése grönlandi nyelven „a legészakibb sziget”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!