Óriási repülő őshüllő maradványát fedezték fel Ausztráliában

2021. augusztus 10. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy sárkányszerű, 105 millió éve kihalt repülő őshüllő maradványát fedezték fel Ausztráliában. A csaknem hétméteres szárnyfesztávolságú, a pteroszauruszok rendjéhez tartozó állat a kontinens legnagyobb repülő hüllője lehetett. Az újonnan felfedezett faj a Thapunngaka shawi tudományos nevet kapta – írja az MTI.

A kutatók a vizsgálatok eredményét a Journal of Vertebrate Paleontology című tudományos lapban publikálták. A pteroszaurusz a mai Queensland állam kietlen vidékeinek nagy részét egykor borító Eromanga-beltenger területén repkedhetett. Dárdaszerű csőrével könnyedén kapta ki a halakat a tengerből.

A szakértők, köztük Tim Richards, a Queenslandi Egyetem tudósa, egy állkapocs-fosszíliát vizsgáltak, melyet a Richmondtól északnyugatra lévő kőfejtőben talált 2011 júniusában egy Len Shaw nevű aranybányász. Richards szerint a pteroszaurusz egy „félelmet keltő szörnyeteg” lehetett, amely akár fiatal dinoszauruszokat is elejthetett.

Egy pteroszaurusz preparátuma az Amerikai Természettudományi Múzeumban, New Yorkban – Fotó: Don Emmert / AFP
Egy pteroszaurusz preparátuma az Amerikai Természettudományi Múzeumban, New Yorkban – Fotó: Don Emmert / AFP

A faj neve tiszteletadás a richmondi régió őslakosai, a wanamarák előtt, az ő nyelvükön a Thapunngaka tulajdonképpen „lándzsaszájat” jelent, míg a shawi a lelet megtalálója, Len Shaw nevét őrzi – mondta Steve Salisbury, a tanulmány egyik társszerzője. Az új faj alsó állkapcsán egy hatalmas, csontos taraj található, a tudósok szerint a felső állkapcson is lehetett ilyen. „Ezek a tarajok szerepet játszottak e lények repülési dinamikájában, remélhetőleg a további kutatások határozott választ találnak ezekre a kérdésekre” – mondta Salisbury.

A teljes koponya több mint egyméteres lehetett, az állkapocsban 40 fog sorakozott. Az új faj a pteroszauruszokhoz tartozó anhanguerians csoport tagja. A pteroszauruszok az első gerinces állatok, amelyek erőteljes repülésre voltak képesek – véli Richards. A pteroszauruszok vékony falú csontjai jórészt üregesek voltak, tehát tökéletesen alkalmazkodtak a repüléshez, de ezek a csontok az évmilliók alatt nagyrészt már elporladtak, ezért is különösen ritka egy ilyen fosszília felfedezése. A leletet a richmondi Kronosaurus Korner múzeumban állították ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!