Új múzeumba szállították az ókori Egyiptom legrégibb és legnagyobb napbárkáját

2021. augusztus 09. – 11:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új helyére, az épülő Egyiptomi Nagymúzeumba költöztették át a hétvégén Kheopsz (Hufu) fáraó napbárkáját, az Egyiptomban valaha talált legrégibb és legnagyobb, fából készült hajót – írja az MTI.

A cédrusfából épült 4600 éves, 42 méteres és 20 tonnás napbárkát 48 óra alatt szállították át az eddig helyéről, a Gízai-fennsíkon külön neki emelt múzeumból. A gízai nagypiramis déli sarkánál 1954-ben felfedezett napbárka évtizedek óta a piramis melletti Napbárka Múzeumban volt látható.

A hajó ezentúl az egyik fő látnivalója lesz a lassan 17 éve épülő gigantikus új régészeti múzeumnak, amit várhatóan még az idén megnyitnak. Az ígéretek szerint több mint 100 ezer ókori egyiptomi leletet fognak itt kiállítani. Az új múzeum néhány kilométerre található a korábbi Napbárka Múzeumtól. „Az átszállítása célja az volt, hogy megőrizzük az emberség történetének legnagyobb és legrégibb fából készült műtárgyát” – idézi a Reuters az egyiptomi turisztikai és régészeti minisztérium közleményét.

Kheopsz fáraó napbárkája 2016. augusztus 31-én – Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Kheopsz fáraó napbárkája 2016. augusztus 31-én – Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

A hajót az Óbirodalomban uralkodó IV. dinasztia második fáraója, a Kr. e. 27–26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) számára építették, hogy halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel. A bárkát több mint ezer darabra szedve temették el a fáraó piramisa közelében mészkőtömbökkel fedett sírokba.

A Kr. e. 27–26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) a IV. dinasztia 2. uralkodója volt. Uralma a hatalom csúcspontját jelentette az Óbirodalom korában, gízai piramisa (sírja) a legnagyobb piramis, amelynek magassága eléri a 146,5 métert. A nagypiramis közelében folytatott ásatásokon eddig összesen hét naphajót tártak fel a régészek.