Az ELTE diákja nyerte meg az IMC nemzetközi matematikaversenyt

2021. augusztus 8. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az ELTE matematika alapszakának végzett diákja nyerte a 28. International Mathematics Competition for University Students (IMC) nevű, nemzetközi egyetemi matematikaversenyt – írja az ELTE tájékoztatása alapján az MTI.

Gáspár Attila 590 diák közül végzett az első helyen és egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t, egy Huawei MatePad Pro-t, amit nemrég mi is teszteltünk.

A járvány miatt immár második alkalommal online megszervezett matematikaversenyt hagyományosan Bulgáriában, Blagoevgradban rendezik meg.

Két egymást követő napon kellett a versenyzőknek négy-négy feladatot megoldaniuk ellenőrzött körülmények között, majd a szkennelt megoldásokat elektronikusan töltötték föl a verseny szervezői által megadott címre. Az idén 5 kontinens 51 országának 160 egyeteméről 590 hallgató vett részt. A dolgozatokat a csapatok vezetőiből álló nemzetközi csoport javította. A feladatokat és azok megoldásait itt megnézheti.

A szombaton véget ért versenyen a lehetséges 80 pontból Gáspár Attila 70 pontot kapott, és ezzel megelőzte a második helyen végzett, 65 pontos szentpétervári és a megosztott harmadik helyen végzett, 60 pontos orosz, holland, izraeli és lengyel versenyzőket.

Matolcsi Dávid, aki szintén az ELTE diákja 56 ponttal a megosztott 11-15. helyen végzett. A 113 csapat – egyéni pontszámok alapján számított – versenyét a Szentpétervári Állami Egyetem csapata nyerte, második lett az izraeli csapat, harmadik helyen pedig a krakkói Jagelló Egyetem csapata végzett. Az ELTE két öttagú csapata közül az A csapat az 5., a B csapat pedig a 7. helyet szerezte meg.

A csapatot Ágoston Tamás, a Matematikai Intézet doktorandusza vezette, a verseny egyik fő szervezője pedig idén is Kós Géza, az ELTE Matematikai Intézetének adjunktusa volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!