Gorillabébiket öltek a csimpánzok Afrikában, a kutatók szerint a táplálékforrások csökkenése vezethet a viselkedéshez

2021. július 22. – 18:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először észlelték kutatók, hogy csimpánzok vadon élő gorillákra támadnak, majd megölik őket, írja a CNN.

A gaboni Loango Nemzeti Park többtucatnyi csimpánzát figyelték meg a kutatók, akik arra számítottak, hogy a csimpánzok pozitívan reagálnak, ha gorillák kerülnek köréjük. A két faj ugyanis általában játékos – ez ebben a megfigyelésben is sokszor előfordult –, a hipotézis azonban összességében nézve megdőlt, a kutatók néha gonosz támadásoknak voltak szemtanúi.

„Először csak a csimpánzok sikolyait hallottunk, (…) majd észleltünk mellkasütéseket is, melyek a gorillákra jellemzők. Rájöttünk, hogy a csimpánzok egy ötfős gorillacsapattal találkoztak”

– mesélte Lara M. Southern, az esetről készült tanulmány vezető szerzője az első, 2019-es támadásról. A tanulmány a héten jelent meg a Nature folyóiratban.

A kutatók két támadást jegyeztek fel, az egyik 52, míg a másik 79 percig tartott. Ezekben a csimpánzok összefogtak, így indítottak támadást a gorillák ellen.

„A felnőtt gorillák megvédték magukat és utódaikat, nagy részük megmenekült, de a csimpánzok két gorillacsecsemőt elválasztottak anyjuktól, és megölték őket”

– számoltak be a kutatók. A megfigyelés az első bizonyíték arra, hogy a csimpánzok jelenléte halálos fenyegetést jelenthet a gorilláknak. A következő lépés annak megvizsgálása, mi válthatja ki ezeket a meglepően agresszív reakciókat az állatokból. Simone Pika, az Osnabrücki Egyetem biológusa szerint azért is meglepő a megfigyelés, mert a csimpánzok és a gorillák az eddigi megfigyelések alapján elég jól kijöttek egymással.

A vizsgálat során kb. 45 csimpánzt figyeltek meg, a megfigyelés célja az állatok kapcsolatainak, eszközhasználatának, kommunikációs és vadászati képességeinek elemzése volt. A kutatók szerint az állatok táplálékforrásainak megcsappanása, az élelem hiánya vezethet az agresszív viselkedésforma kialakulásához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!