Találtak egy különös rovart, ami fejjel lefelé rohangál a vízfelszín alján

2021. július 07. – 08:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vízfelszín alsó részén sétálgató rovart találtak Ausztráliában – írja a LiveScience. A felfedezés teljesen véletlen volt, John Gould, a Newcastle-i Egyetem kutatója ebihalakat keresett egy apró tóban, mikor videóra vette a különleges rovart. Az esetről írt tanulmány az Ethology című szaklapban jelent meg.

Olyan rovarokat már ismerünk, amelyek a felületi feszültséget kihasználva a víztükrön rohangálnak, de ez lehet az első olyan faj, ami ugyanezt alulról teszi. Gould szerint a faj a Csiborfélék (Hydrophilidae) családjához tartozhat, bár először azt hitte, hogy csak a vízbe esett, vagy hobbiból úszkál. Amikor közelebbről szemügyre vette, akkor látta, hogy a rovar vígan, fejjel lefelé sétálgat a víz felszínén.

Az hagyján, hogy úgy sétálgatott, mintha egy üveg asztallap alján tette volna, de ami még ennél is különösebb volt, hogy néha megállt egy-egy másodpercre. Ez azt jelenti, hogy energiabefektetés nélkül meg tud maradni a felszín alján. A nagyobb állatoknak (például néhány gyíkfélének) folyamatosan futniuk kell, hogy ne süllyedjenek el a vízen futás közben. Ha erre valóban képes, akkor például könnyebben el tudja kerülni a fülelő ragadozókat.

Mindezt valószínűleg úgy tudja megtenni, hogy a hasán és lábain található apró szőrökkel belekapaszkodik egy buborékba, ami a felszínen tartja. Az is segíti, hogy elég kicsi, így könnyebb megtartania a felületi feszültséget.

Még nem tudni, hogy egész pontosan hogyan működik ez az apró állat, ahogy azt sem, hogy miért fejjel lefelé sétálgat a vízfelszín alján. Elképzelhető, hogy így próbálja meg elkerülni a mélyben rejtőző ragadozókat. A további vizsgálatok nem csak a rovar megértését segítik: a víz felszínén futó állatok tanulmányozása a robotikában is előrelépésekhez vezetett, így elképzelhető, hogy a felszín alján sétálgató rovar is hasonlóan tanulságos lehet.