Itt az ideje megtanulnunk, hogy nem három vagy négy, hanem öt óceán van a Földön

2021. június 24. – 09:51

frissítve

Itt az ideje megtanulnunk, hogy nem három vagy négy, hanem öt óceán van a Földön
Úszó jéghegyek a Déli-óceánban Fotó: PSI/Science Photo Library/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha megkérdeznék öntől, hogy hány óceán van a Földön, valószínűleg azt mondaná, hogy három. A Csendes-, Atlanti- és Indiai-óceán létezését és elhelyezkedését jól megtanuljuk/tuk az iskolában, de ideje felfrissítenünk a tudásunkat.

Van, ahol már eleve négy óceánt tárgyalnak az iskolákban, északon a Jeges-tengert vagy Jeges-óceánt is külön kalap alá veszik, és egyre több tudós érvel amellett, hogy az Antarktiszt körülvevő víztest is külön elnevezést érdemel, ez pedig a Déli-óceán.

Ahogy azt korábban a Földrajz Magazin írta, a Déli-óceánnak nincs saját medencéje, de fizikai és kémiai tulajdonságaiban, valamint áramlási rendszerében is eltér a világtenger környező vízfelületeitől, ezért érdemes külön kezelni. Korábban arról vitatkoztak a tudósok, hogy az Antarktisz körüli víz vajon csak a fent említett három óceán hidegebb kiterjedései, vagy önálló egységként is kezelhető.

A National Geographic térképe az öt óceánnalFotó:
A National Geographic térképe az öt óceánnalFotó:

„A Déli-óceán a tudósok által már régóta elismert, de mivel sosem volt nemzetközi megállapodás róla, mi sem ismertük el hivatalosan” – mondta a National Geographic földrajzi társaságának geográfusa, Alex Tait.

A National Geographic 1915 óta készít térképeket, de egészen június 8-áig, csak négy óceánt tüntettek fel világtérképeiken. Akkor azonban már helyet kapott a Déli-óceán is, és ez a lépés valószínűleg meg is növeli az ismertségét.

Tait azzal is érvelt a külön megnevezés mellett, mert a hidegebb és alacsonyabb sótartalmú vízben sajátos állatvilág alakult ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!