A sárgájából is maradt az Izraelben talált ezeréves tojásban

2021. június 9. – 20:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezeréves tyúktojást találtak Izraelben – írta az MTI a Jerusalem Post nyomán. A szinte teljesen épen megőrződött tojás a világon eddig megtalált egyik legősibb hasonló lelet. A tojás héja kicsit megrepedt, a fehérje kifolyt belőle, de a sárgájának egy része megmaradt, és genetikai kutatások alapjául szolgálhat.


Az ország Földközi-tengernél lévő tengerpartjának déli szakaszánál, a Javnében folyó ásatásokon bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei az értékes maradványra.

Noha már korábban is leltek tojáshéjmaradványokat, többek közt Jeruzsálemben, Caesareában vagy Apollóniában, de a törékeny tojáshéj miatt teljes egészében szinte sehol sem maradt meg ez az élelem – közölte Pery Gal, az IAA szakembere.

„Ez világszinten is rendkívül ritka lelet. A régészeti ásatásokon ugyan alkalmanként találunk ősi strucctojásokat, amelyeket vastagabb héja épen megőriz, de a tyúktojások sokkal sérülékenyebbek” – mondta a lapnak.

A tojást a bizánci korra (i. sz. 4–7. század) visszanyúló hatalmas ipari területen, meglepetésre egy iszlámkori üstben találták. Azért maradt meg ennyire kiváló állapotban, mert puha szemétbe ágyazódott. „A tojás manapság is ritkán marad sokáig épen a szupermarketek dobozaiban. Elképesztő a gondolat, hogy ez egy ezeréves lelet!” – mondta Alla Nagorsky, a feltárásokat vezető régész.

Izrael földjén mintegy 2300 éve, a hellenisztikus és római kor óta tartanak csirkét tojás- és húsfogyasztás céljából. Az ország területén feltárt állati csontok elemzéséből kiderült, hogy a 7. századtól, az iszlám hódítás kezdetétől az előző évszázadokhoz képest drasztikusan csökkent a sertéshús fogyasztása.

„A nem zsidó, hanem keresztény vagy pogány családoknak a sertés helyett olyan fehérjeforrást kellett keresniük, amely nem igényel hűtést és tartósítást, ezt találták meg a tojásban és a csirkehúsban” – hangsúlyozta Perry Gal a Jerusalem Postnak.

Három, szintén ebből a korból származó, csontból készült babát is találtak a leletmentő ásatáson, amelyet egy új lakónegyed felhúzása előtt kezdtek meg a helyi törvényeknek megfelelően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!